Khalifa Haftar

Khalifa Belqasim Haftar (Arabisch: خليفة بلقاسم حفتر), (Ajdabiya, 7 november 1943) is een Libische krijgsheer die met zijn strijdmacht een groot deel van Libië onder controle heeft. Hij steunt een schaduwregering die gevestigd is in Benghazi. Hij is nauw betrokken bij de politieke geschiedenis van Libië sinds het eind van de 20e eeuw.

Khalifa Haftar

Carrière

In de jaren zestig diende hij in het leger onder kolonel Moammar al-Qadhafi. Hij nam deel aan de staatsgreep waarmee in 1969 Qadhafi de macht greep. In 1973 was hij de aanvoerder van de Libische troepen die tegen Israël vochten in de Jom Kipoer oorlog. Eind jaren tachtig was Haftar opperbevelhebber van het Libische leger. In 1986 brak er een oorlog uit met Tsjaad. Het Libische leger werd verslagen en teruggedreven. Haftar zelf werd met 700 manschappen krijgsgevangen genomen.

Door de nederlaag raakte Haftar uit de gratie bij Qadhafi. Tijdens zijn krijgsgevangenschap ontstonden er plannen om met een aantal officieren, en met steun van de Verenigde Staten, Qadhafi af te zetten. Qadhafi eiste de uitlevering van Haftar. Haftar en zijn medegevangenen weken uit naar Zaïre. Hier werden zij het land uitgezet en naar Kenia gestuurd. Met behulp van de CIA konden Khalifa Haftar en 300 van zijn mannen uitwijken naar de VS. Hier woonde hij tientallen jaren in Virginia en werd Amerikaans staatsburger.[1][2]

In 1996 was Haftar leider van een opstand tegen Qadhafi, die echter mislukte. Tijdens de Arabische Lente in 2011, kort na Qadhafi's val, keerde Haftar naar Libië terug en probeerde opnieuw opperbevelhebber van het leger te worden. Toen dat mislukte keerde hij terug naar de VS.

In 2013 was het Algemeen Nationaal Congres van Libië in handen van islamisten gekomen. De sharia werd ingevoerd. In 2014 zou de termijn van de regering aflopen en zouden er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Dit werd door de islamitische regering geweigerd. Dat jaar keerde Haftar opnieuw terug naar Libië. Hij eiste dat de regering zich zou ontbinden, dat er een tijdelijke regering zou komen en dat er verkiezingen uitgeschreven zouden worden. De regering weigerde dit. De troepen van Haftar openden hierop de aanval onder de codenaam 'Operatie Waardigheid'. Een deel van de regering die Haftar steunde week uit naar het oosten van het land, waar Haftar zijn machtsbasis heeft. Dit was het begin van de Tweede Libische Burgeroorlog.

Khalifa Haftar verwierf met zijn troepen de controle over het oostelijk deel van Libië. De regering in Bengahazi werd gesteund door onder meer Egypte en Saudi-Arabië. Deze landen wilden net als Haftar een eind maken aan de islamitische regering in Tripoli, die beheerst wordt door de Moslimbroederschap. In april 2019 begon Haftar met zijn troepen een offensief om ook Tripoli in te nemen.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.