Keizerpark

Het Keizerpark is een park in Ledeberg, een deelgemeente van de Belgische stad Gent. Het park is ongeveer 1,8 hectare groot. Het kreeg een grondige heraanleg in 2009, waardoor het een modern en populair plekje en een knooppunt voor fietsers en wandelaars is geworden. Het Keizerpark is door twee fietsbruggen verbonden met de Visserij enerzijds en de Scheldekaai anderzijds. Aan de kant van de Brusselsesteenweg zijn er voorzieningen voor basketbal en skaten. In het midden van het park is er een grasperk met trapjes naar het water. Op het houten ponton langs de Schelde kan er gevist worden. Daarnaast is er een speeltuin en een barbecue- en picknickruimte.

Geschiedenis

Het huidige park bevindt zich op een eilandje in de Schelde, waar oorspronkelijk een bastion stond, dat deel uitmaakte van de omwalling van Gent. Het bastion werd aangelegd in het laatste kwart van de 16e eeuw, onder het Calvinistische bestuur. Dat bastion lag vlak vóór de Keizerpoort, vandaar de naam Keizerpark. De Keizerpoort was dé uitvalsbasis voor het verkeer van en naar Brussel. Omstreeks 1790, onder Jozef II, werd de omwalling afgebroken, waarna dit eilandje een voornamelijk industriële invulling kreeg, waaronder een ijzergieterij.

Het Keizerpark werd oorspronkelijk aangelegd in de jaren 1949-1950 en was aanvankelijk een relatief geïsoleerd park, dat enkel toegankelijk was vanaf de Brusselsesteenweg, Maar tussen 2004 en 2009 heeft het park ingrijpende veranderingen ondergaan, die het park aanzienlijk hebben getransformeerd.

Een eerste belangrijke ingreep was de bouw van de grote voetgangers- en fietsersbrug over de westelijke Schelde-arm in 2004, met de twee kenmerkende pylonen. In 2008 werd een tweede kleinere brug over de oostelijke Schelde-arm gebouwd De constructie van de bruggen had als doel een veiligere en betere verbinding te voorzien voor het fietsverkeer tussen de binnenstad enerzijds en Merelbeke en (Oud) Gentbrugge en heeft ervoor gezorgd dat het Keizerpark een knooppunt werd voor zacht verkeer. Samen met de twee bruggen werd ook een aanlegsteiger aangelegd langsheen de Schelde, met het doel het park beter te laten aansluiten op het water en pleziervaarders tijdelijk te laten aanmeren voor een bezoek aan het park. Na de bouw van de fietsersbruggen en de aanlegsteiger werd het Keizerpark ook helemaal heraangelegd en ingedeeld in verschillende zones met elk hun eigen functionele invulling.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.