Kasteel van Chinon

Het Kasteel van Chinon (Frans: Château de Chinon) een van de kastelen van de Loire gelegen in Chinon, is een middeleeuwse vesting van omstreeks 500 meter lang en 100 meter breed, met uitzicht op de rivier de Vienne. Chinon was hoofdresidentie van de koningen van Engeland (1154-1205) en vervolgens die van de koningen van Frankrijk (1417-1450). Een eerste stenen slot werd in de 11e eeuw op het plateau opgetrokken door de graven van Blois en vervangen door de graven van Anjou.

Zicht op het Kasteel van Chinon vanaf de rechteroever van de Vienne. Links het Fort du Coudray en rechts het Château du Milieu.

Geschiedenis

Vanwege de oorlog met Engeland achtte Karel VII het raadzaam het Louvre, de residentie in Parijs, te verlaten voor een veiliger oord. Omdat de Loirevallei rustiger was, week de Franse hofhouding in 1427 uit naar het kasteel van Chinon. Tot 1450 zouden de Franse koningen het als hun voornaamste verblijfplaats houden.

Gebouw

In feite bestaat het complex uit de ruïnes van drie kastelen uit de 12e tot de 14e eeuw. Het is gebouwd op antieke Romeinse versterkingen en bestaat uit drie kastelen gescheiden door ravijnen.

  • Het Fort Saint-Georges ligt aan de oostkant. Van de eerste burcht is maar weinig overgebleven.
  • Het Château du Milieu ligt in het midden. De bezoeker zal binnenkomen na de restauratie langs de Tour de l'Horloge (14e eeuw). In de klokkentoren bevindt zich een permanente tentoonstelling over het leven van Jeanne d'Arc. Deze biedt op de bovenste verdieping een uitzicht over de vallei van de Vienne. In het museum komen de geschiedenis van Frankrijk en Engeland samen. In het midden van deze burcht bevindt zich het vorstelijk woonverblijf, de grote zaal van Karel VIII. Het is de grootste omwalling van de drie.
  • Het Fort du Coudray met de wachttoren Tour du Moulin en de Tour de Boissy, is de recentste omwalling aan de westkant. In het Fort du Coudray werden door Filips de Schone verschillende tempeliers opgesloten. Een aandenken hieraan vormen de nog steeds zichtbare inscripties die door de grootmeester Jacques de Molay in de muur zijn gekrast. Ook zou Jeanne d'Arc in 1429 in een vertrek op de bovenverdieping van het fort verbleven hebben.[1]

Voorlopige restauratie-ingang

In 2008 komt de bezoeker binnen langs de geheime gang die gebruikt werd door de Franse koning Karel VII om Agnès Sorel te bezoeken. Deze gunstelinge van de Franse koning werd de openlijk erkende maîtresse van de koning, van wie zij onder meer het kasteel van Beauté ontving (in Nogent-sur-Marne bij Parijs). Zij moest uiteindelijk het hof in Chinon verlaten.

Jeanne d'Arc

In zijn boek over Jeanne d'Arc vermeldt Edward Lucie-Smith dat Karel VII de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d'Arc voor het eerst op 25 februari 1429 op zijn kasteel in Chinon ontving.

Tempeliers

De Tempelorde werd in 1120 gesticht door Hugo van Payens en door de Vlaming Godfried van Sint-Omaars. De orde vervoerde grote geldsommen van en naar het Heilige Land, waardoor zij zich ontwikkelde tot een internationaal bankiershuis. Zo stond de koning van Frankrijk zwaar in de schuld bij hen. Samen met hun groeiende macht was dit de aanleiding voor de Franse koning Filips de Schone om de orde te laten vervolgen wegens ketterij.

De Franse koning liet op vrijdag 13 oktober 1307 alle tempeliers in zijn rijk arresteren wegens ketterij. Veel tempeliers werden opgesloten en gefolterd in Chinon, tientallen stierven op de brandstapel.

Het perkament van Chinon bevat de bekentenissen van de grootmeester Jacques de Molay en nog vier andere hoogwaardigheidsbekleders van de orde. In deze periode zaten de vijf dignitarissen van de orde opgesloten in het kasteel van Chinon, maar ook andere leden van de Orde werden ondervraagd. De verhoren vonden plaats binnen de muren van de burcht. De legaten van de Paus die gekomen waren om de tempeliers te helpen waren in Chinon overgeleverd aan de goodwill van de Franse inquisiteurs en zouden nooit een vuist maken tegen de Franse koning.

In 2001 werden in het archief van het Vaticaan de geschriften met de verhoren teruggevonden, zij waren op onverklaarbare wijze in het archief van de 17e eeuw terechtgekomen en werden op deze manier driehonderd jaar "te laat" openbaar gemaakt voor onderzoekers. Deze geschriften zijn inmiddels in druk verschenen en deden stof opwaaien, nazaten van de Tempeliers in Spanje hebben dan ook in 2008 een rechtszaak aangespannen omdat ze eerherstel willen (zie voor meer informatie het artikel over Tempeliers).

Bekende bewoners

Bezienswaardigheden

Foto's

Zie ook

Voetnoten

  1. Zie reisverslag op Camperreizen

Literatuur

  • Réné Polette, Hervé Champollion: Kastelen van de Loire. ISBN 2-7373-2100-X
Zie de categorie Château de Chinon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.