Karpatensalamander

De karpatensalamander (Lissotriton montandoni) is een salamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1880. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Triton montandoni gebruikt.[2]

Karpatensalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Salamandridae (Echte salamanders)
Onderfamilie:Pleurodelinae
Geslacht:Lissotriton
Soort
Lissotriton montandoni
(Boulenger, 1880)
Verspreiding
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Karpatensalamander op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Verspreiding

De salamander komt alleen voor in het Karpatengebergte, in de landen Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Polen en Oekraïne.[3] Ook is er een enkele populatie in Duitsland (Beieren), maar hier is de soort uitgezet.

Uiterlijke kenmerken

De lengte is maximaal 10 centimeter en ondanks het kleine verspreidingsgebied is er enige kleurvariatie. De meeste exemplaren zijn bruin met een lichtere rug en aan weerszijden donkere vlekken of strepen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes krijgen een staartkam en een rode tot oranje buik, de mannetjes hebben wel veel meer contrast, en hebben alleen tijdens de paartijd een wormachtig aanhangsel aan de staart. Mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes.

Algemeen

Buiten de paartijd leeft de karpatensalamander veelal op het land maar gaat nooit ver weg van een waterbron. Vanwege de hoogtes waarop de salamander leeft, tot wel 2000 meter boven zeeniveau, is het dier aangepast aan lagere temperaturen. Het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine diertjes, inclusief de eigen larven. De habitat bestaat uit bosachtige gebieden met een strooisellaag bij helder en stilstaand water met een modderbodem en enige vegetatie.

Bronvermelding

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.