Karl Ernst Osthaus

Karl Ernst Osthaus (Hagen, 15 april 1874Merano, 25 maart 1921) was een vooraanstaand Duits patroon van de avant-gardistische kunst en architectuur.

Osthaus, schilderij van Ida Gerhardi
Hohenhof

In 1902 stichtte Osthaus Museum Folkwang in Hagen. Na zijn overlijden was de stad Hagen niet in staat de museumcollectie te verwerven waarna zijn erfgenamen de kunstcollectie verkochten aan de naburige stad Essen waar de Folkwangcollectie sindsdien te zien is. In Hagen is nog wel het Karl Ernst Osthaus-Museum gevestigd.

Osthaus was een vooraanstaande patroon van de Europese avant-garde. In eerste instantie voelde hij zich aangetrokken tot het Duits nationalisme. Zo was hij actief in het Alldeutscher Verband en de Pan-Duitse Partij en steunde hij personen als de Oostenrijker Georg von Schönerer. Later werd zijn nationalisme getemperd en raakte hij geïnteresseerd in het omvormen van Hagen en Duitsland tot het leidende centrum van de Euopese avant-garde. Met hulp van Henry Van de Velde begon Osthaus een verzameling Europese modernistische schilderijen op te bouwen die als een van de eerste puur modernistische collecties publiekelijk ten toon werd gesteld.

Het Museum Folkwang steunde ook enkele van de eerste tentoonstellingen van expressionistische schilderkunst, met onder andere vroege werken van Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde en Christian Rohlfs als ook werk van niet-Duitse kunstenaars zoals Aristide Maillol, Johan Thorn Prikker en Henri Matisse.

Osthaus probeerde ook interesse te kweken voor avant-garde architectuur in Hagen maar dat verliep moeizaam. Vooraanstaande architecten waaronder Henry Van de Velde, Richard Riemerschmid, Peter Behrens en Walter Gropius waren allen actief in Hagen. Een kleine kunstenaarskolonie ontstond rondom beeldhouwer Milly Steger, de Nederlandse kunstenaar en theosoof Mathieu Lauweriks en vele anderen.

Osthaus' villa, het Hohenhof, is een van de belangrijkste voorbeelden van bourgeois Jugendstilarchitectuur in Europa. De villa werd recent gerenoveerd en opengesteld voor publiek.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.