Peter Behrens

Peter Behrens (Hamburg, 14 april 1868 - Berlijn, 27 februari 1940) was een Duits schilder, architect, vormgever en typograaf. Hij geldt als de uitvinder van het corporate design.[1]

Peter Behrens
Peter Behrens (circa 1913, foto Waldemar Titzenthaler)
Persoonsgegevens
Volledige naamPeter Behrens
Geboren14 april 1868
Overleden27 februari 1940
GeboortelandDuitsland
NationaliteitDuitse
Beroep(en)Schilder, architect, vormgever, typograaf
Oriënterende gegevens
Jaren actief1892-1940
RKD-profiel
Website
Portaal    Kunst & Cultuur
Portret van Peter Behrens door Max Liebermann

Levensloop

Behrens volgde zijn opleiding in Karlsruhe, Düsseldorf en München. In de laatste stad was hij in 1893 een van de oprichters van de Münchner Sezession. In 1899 vestigde hij zich in de kunstenaarskolonie op de Mathildenhöhe in Darmstadt, waar hij zijn eerste stappen als architect zette (hij bouwde er zijn eigen woonhuis). In 1903 werd hij tot directeur van de school voor kunstnijverheid in Düsseldorf benoemd en in 1907 vestigde hij zich als zelfstandig architect in Berlijn. Tot zijn medewerkers behoorden Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Charles-Édouard Jeanneret (later bekend als: Le Corbusier), die allen later grote faam zouden verwerven. In hetzelfde jaar was hij een van de oprichters van de Deutscher Werkbund en werd hij vormgevingsadviseur (Künstlerischer Berater) bij de Berlijnse firma AEG, waarvoor hij een samenhangende huisstijl ontwierp, die de vormgeving van de fabrieksgebouwen, de producten en het reclamemateriaal omvatte. De in 1899 door hem ontworpen signatuur van een tweemaster voor het Insel Verlag wordt nog steeds gebruikt. In 1932 werd hij directeur van de Architectuurschool van de Wiener Akademie, en in 1936 voorzitter van de architectuurafdeling van de Pruisische Akademie der Kunsten.

Bekende werken

In 1909 ontwierp hij de turbinefabriek van AEG in Berlijn en liet hierin voor het eerst zien dat de moderne architectuurstijl heel geschikt is voor industriële gebouwen, en dat dergelijke gebouwen ook mooi kunnen zijn. Enorme ramen geven veel licht en door metalen staanders en dakconstructies ontstaat een brede overspanning. Er werden geen ornamenten aangebracht, de structuur is zelf elegant genoeg.

Eveneens ontwierp hij de Duitse ambassade in Sint-Petersburg (1911) en bedrijfsgebouwen voor Mannesmann, Continental en Hoechst.

Galerij

Zie de categorie Peter Behrens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.