KLM Flight Academy

De KLM Flight Academy is een Nederlandse vliegschool en voor 100% een dochteronderneming van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). De vliegschool bevindt zich op Groningen Airport Eelde. Het is de opvolger van de Rijksluchtvaartschool (RLS) en de KLM Luchtvaartschool (KLS).

KLM Flight Academy
AfkortingKLM FA
MottoOpen Your Future Today
Opgericht1 januari 1946
Website
Portaal    Onderwijs

Opleiding

De opleiding is opgedeeld in een theorie gedeelte en in een praktijk gedeelte. Sinds 18 april 2020 vindt deze geheel plaats op Groningen Airport Eelde. Het huidige traject bestaat uit een theorieperiode van ongeveer 10 maanden en een praktijk periode van ongeveer 12 maanden. In totaal telt de opleiding ongeveer 22 maanden. Dit hangt af van de doorstroming tussen de verschillende trajecten.


Theoretisch gedeelte

Het theorie gedeelte neemt ongeveer 10 maanden in beslag en hier worden alle vakken volgens het regelement van de EASA behandeld. De studenten moeten examens op school succesvol afronden alvorens zij deel mogen nemen aan de examens van het CBR. De vakken die worden behandeld zijn:

- Air Law

- Airframe & systems, Electrics, Powerplat, Emergency Equipment

- Instrumentation

- Mass & Balance

- Performance

- Flight planning & monitoring

- Human Performance & limitations

- Metereology

- General Navigation

- Radio Navigation including PBN

- Operational Procedures

- VFR Communications

- IFR Communications


Praktijk gedeelte

Na het theorie gedeelte start de student met het praktijk gedeelte. Dit praktijk gedeelte wordt weer onderverdeeld in het Single-Engine (SE) gedeelte en het Multi-Engine (ME) gedeelte. Aan het begin worden de meeste uren (VFR) gemaakt op de Socata TB-10 en TB-20. Dit gedeelte neemt ongeveer 6 maanden in beslag, afhankelijk van de weersomstandigheden. Na het afronden van dit gedeelte is de student in het bezit van zijn of haar CPL (Commercial Pilot License).

Na het Single-Engine gedeelte volgt het Multi-Engine gedeelte (ongeveer 6 maanden) − eerst op de FNPT II (proceduretrainer), daarna op de Diamond DA-42. De opleiding wordt afgesloten met een Multi-Crew Coordination (MCC)/TQ om de studenten voor te bereiden op het vliegen als tweemansbemanning van een groot verkeersvliegtuig. De MCC wordt gegeven op een Boeing 737 NG.

In totaal duurt de opleiding twee jaar. De kostprijs van de opleiding was in 2017 & 2018 € 84.000. In dit bedrag zijn inbegrepen alle opleidingskosten, vlieguren, boeken en het uniform.

Vloot

De KLM Flight Academy vliegt in Nederland met de Diamond DA-42, met registraties PH-KFA, PH-KFB en PH-MFA. De Beechcraft Barons (Be58), met registraties PH-BYA, PH-BYB, PH-BYC en PH-BYD zijn niet meer actief in gebruik en de laatste zijn in 2018 verkocht. Verder was er voor gebruik door personeel nog een Piper Archer (Pa-28) met registratie PH-VLK, deze is verkocht.

De KLM Flight Academy maakt ook gebruik van vluchtsimulatoren. De FNPTII wordt gebruikt voor proceduretraining voor de Beechcraft Baron. De Airbus A310 full flight simulator die in gebruik was voor het eindtraject is uit dienst gegaan. In plaats hiervan gaan de studenten naar Schiphol-Oost om te trainen op een 737 NG van de KLM.

Geschiedenis

De KLM Flight Academy stond vroeger bekend onder de naam Rijksluchtvaartschool (RLS) en bestaat sinds 1 januari 1946. De studie werd toentertijd door het rijk gefinancierd omdat KLM-directeur Albert Plesman de politiek er van wist te overtuigen dat vliegveiligheid een overheidsverantwoordelijkheid is. In april 1946 begint de eerste klas te luchthaven Gilze-Rijen. In 1946 opende de school een afdeling op Ypenburg, waar ook de Nationale Luchtvaartschool (NLS) was gevestigd. In 1954 verhuisde de Rijksluchtvaartschool vanuit Noord-Brabant naar Eelde, later verhuisde de Ypenburgse afdeling naar Zestienhoven. Sinds 1956 beschikt men in Eelde over een eigen internaat. Het complex werd in 1957 door prins Bernhard officieel geopend.

Eind jaren 80 en begin jaren 90 werd er een hoop overheidsdiensten verzelfstandigd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat waarvan de RLS er een van was. Op 26 februari 1991 werd de RLS dan ook verkocht door de toenmalige minister van verkeer en waterstaat Hanja Maij-Weggen voor het symbolische bedrag van één gulden aan de KLM. De school ging verder onder de naam KLM Luchtvaartschool (KLS) en tegenwoordig staat de school bekend onder de naam KLM Flight Academy.

Wel richtte de overheid een garantiefonds op en is het mogelijk om studiekostenaftrek bij de belasting te krijgen. De aftrek van de rente over de studieschuld is in 2001 komen te vervallen.

Corps Adspiranten Verkeersvlieger (CAVV)

Het Corps Adspiranten Verkeersvlieger (CAVV) is de studentenvereniging van de KLM Flight Academy. Het CAVV werd opgericht op 15 mei 1957 in de tijd dat de luchtvaartschool nog in handen van de overheid was. Het lidmaatschap van het CAVV is exclusief voor studenten aan de KLS. De piloten in opleiding op de KLS wonen grotendeels op de campus van de luchtvaartschool in een van de woonblokken Alpha, Bravo of Charlie.

Het leven op de campus biedt veel mogelijkheden voor een collectieve vrijetijdsbesteding voor studenten. Het CAVV biedt deze mogelijkheid in de vorm van diverse activiteiten die het voor haar leden organiseert. De vereniging beschikt over een eigen sociëteit, gevestigd op hetzelfde terrein als de luchtvaartschool. Deze sociëteit, beter bekend als dé Bar, is de basislocatie voor de vele ontspanningsmogelijkheden die het CAVV biedt.

Bekende leerlingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.