Jorien van den Herik

Jorien van den Herik (Sliedrecht, 11 november 1943) is een Nederlands zakenman en ex-voorzitter van de voetbalclub Feyenoord.

In 1984 kwam hij binnen bij Feyenoord als geldschieter, voor de transfers van diverse spelers naar De Kuip. Na enkele jaren had hij, als voorzitter van de Stichting "Vrienden van Feyenoord", 3 miljoen gulden in de club gestoken. In 1988 werd hij voorzitter van de Beheerstichting en in die hoedanigheid in 1989 president van Stadion Feyenoord NV, en toen Feyenoord in 1991 bijna werd meegetrokken in het faillissement van toenmalig sponsor HCS, eiste hij een plek in het bestuur op, onder het motto: 'Als ik mijn geld kwijtraak, dan ben ik er graag zelf bij.' Nadat hij in april 1991 penningmeester was geworden van de Stichting, nam hij in 1992 het voorzitterschap over van Amandus Lundqvist.

In 2006 komt Jorien van den Herik echter, door aanhoudende financiële perikelen bij Feyenoord, waarbij de club zelfs nog enige tijd onder curatele van KNVB komt te staan, onder toenemende druk te staan om af te treden. Op 4 december 2006 oordeelde Commissie-Kerkum dat de organisatiestructuur van Feyenoord gewijzigd moest worden. In het oordeel van deze commissie zou er geen plaats meer zijn voor de voorzitter. In december 2006 legde Van den Herik zijn functie neer. Zelf geeft hij trouwens aan dat het naderende einde van de FIOD-affaire en niet het advies van de Commissie-Kerkum de doorslag bij deze beslissing heeft gegeven.

Een half jaar na het vertrek van Van den Herik trok Feyenoord tot veler verrassing grote namen aan, waaronder Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst en Kevin Hofland. Rob Jansen, zaakwaarnemer van onder meer Makaay en Hofland, liet weten dat Van den Herik achter de schermen een belangrijke rol heeft gespeeld in het tot stand komen van die transfers.

In supporterskringen wordt Jorien van den Herik dikwijls aangeduid met de afkorting GKL, wat staat voor Grote Kale Leider.

Vermeende belastingfraude

Sinds 1998 voerde het Openbaar Ministerie (OM) rechtszaken tegen Van den Herik in de FIOD-affaire bij Feyenoord. Behalve Feyenoord als club werd ook Van den Herik, als privépersoon, in deze zaak verdacht. Juist vanwege deze zaak zei hij: "Ik ga door tot 2008, als Feyenoord honderd wordt". Van den Herik en Feyenoord werden tweemaal vrijgesproken, maar het OM ging alsnog in cassatie. Op 19 december 2006 werd Van den Herik ook door de Hoge Raad vrijgesproken, evenals Feyenoord.

Prijzen van Feyenoord tijdens zijn voorzitterschap


Voorganger:
Amandus Lundqvist
Voorzitter van Feyenoord
1992-2006
Opvolger:
Gerard Kerkum
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.