Joannes de Doperkerk (Hoofddorp)

De Heilige Joannes de Doperkerk is een rooms-katholiek kerkgebouw aan de Kruisweg in Hoofddorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Joannes de Doperkerk
pastorie en kerk
PlaatsHoofddorp (Kruisweg)
Denominatiekatholiek
Coördinaten52° 18 NB, 4° 41 OL
Gebouwd in1858-1860
Begraafplaatskerkhof met Bijbelse tuin
Gewijd aanJohannes de Doper
Monumentale statusgemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en)Th. Molkenboer
Bouwmethodepseudo-basiliek
Bouwmateriaalbaksteen
Stijlperiodeneo-gotisch
Interieur
Orgel1868, R.J. Kerckhoff
Titelkerk
BisdomHaarlem-Amsterdam
Detailkaart

Afbeeldingen
zusterhuis met beeld van Jozef met kind
Lijst van kerken in Haarlemmermeer
Portaal    Christendom

In 1856 werd de eerste katholieke kerk in Hoofddorp gebouwd, een houten noodkerk aan de Kruisweg. Hiernaast werd een stenen kerk gebouwd ontworpen door de Leidse architect Theo Molkenboer, die ook verantwoordelijk was voor de eerste katholieke stenen kerk van Haarlemmermeer: de Franciscus van Saleskerk in Lijnden (1859). De Joannes de Doperkerk werd ingewijd door bisschop F. van Vree op 24 mei 1860. Het houten gebouw uit 1856 werd vervolgens omgebouwd tot kosterswoning en paardenstal.

In 1868 werd een mechanisch pijporgel van Rogier-Joseph Kerckhoff (1816-1873) in de kerk geplaatst. Omdat dit orgel in de 21e eeuw niet meer goed werkte is in 2001 een elektronisch orgel ervoor gezet. Omdat restauratie te duur werd bevonden is het oude orgel daarna gedemonteerd en zijn de onderdelen verkocht aan de Adelbertuskerk in Haarlem, voor de restauratie van het orgel aldaar.[1]

Het gebouwencomplex, Kruisweg 1067-1073, bestaande uit de kerk, de pastorie, het zusterhuis (van 1913) (voormalig klooster, nu parochiehuis) met hek en de kosterswoning met paardenstal (nu boekwinkel), staat op de gemeentelijke monumentenlijst van Haarlemmermeer.

Bijbelse tuin

Achter de kerk ligt de Bijbelse Tuin Hoofddorp. Er staan meer dan veertig bronzen beelden van Karel Gomes en Antoinette Otten. De tuin omvat een labyrint (doolhof) en ligt rond de begraafplaats (kerkhof).[2]

Zie de categorie Johannes de Doper (Hoofddorp) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.