Joan Muyskenweg

De Joan Muyskenweg is een belangrijke straat met aan de oostzijde een fietspad in de Amsterdamse wijk Overamstel en in het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende Duivendrecht waar ook aan de zuidzijde een fietspad is en op het laatste stuk ook een ventweg.

Joan Muyskenweg
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam,
Amsterdam-Duivendrecht
StadsdeelOost
WijkOveramstel
BeginUtrechtsebrug, Jan Vroegopsingel
EindVan der Madeweg
Postcode1096.. / 1114..
Algemene informatie
Genoemd naarJoan Muysken (1866-1928)
Naam sinds1956
Bestratingasfalt
Bebouwingbedrijven
Openbaar vervoermetrolijnen 50, 51 en nachtbus N85
Portaal    Amsterdam

Loop en geschiedenis

De straat begin onder de Utrechtsebrug en ligt in het verlengde van de Jan Vroegopsingel. De straat gaat met een bocht naar rechts en loopt daarna parallel aan de Rijksweg A2 en de Duivendrechtsevaart. Ter hoogte van het metrostation Overamstel, net ten noorden van de Joan Muyskenmetrobrug, komt de straat op het grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel, het tot Duivendrecht behorende zuidelijk deel van Overamstel het "Amstel Business Park" (vroeger Amstel II). Vervolgens loopt de straat onder het viaduct van Rijksweg 10, kruist de Van der Madeweg.

De straat is bij een raadsbesluit van de gemeente Amsterdam van 4 januari 1956 vernoemd naar Joan Muysken een ingenieur en industrieel manager, bekend als directeur (1901-1928) van Werkspoor.[1]

De straat is rond 1960 voor het verkeer opengesteld ter ontsluiting van het toen nieuwe bedrijvengebied Overamstel en in de loop der jaren steeds verder doorgetrokken naar het zuiden in samenhang met de uitbreiding van het bedrijvengebied.

In 2019 werd de Joan Muyskensweg verlengd tot aan de Spaklerweg, met de kruising met de Stationsstraat nabij station Duivendrecht.

Toekomst

Er is een intentieverklaring tussen gemeenten Amsterdam, Ouder-Amstel, Rijkswaterstaat en de VRA om de Joan Muyskensweg aan de noordkant door te trekken tot over de Utrechtsebrug. In dat plan zou de A2 eindigen in knooppunt Amstel, waarbij er een nieuwe afrit zou komen, aansluitend op de Van der Madeweg.

Langs het noordelijke deel van de weg, op het bed van de huidige A2, zou woningbouw gepleegd worden.[2]

Omgeving

In en langs de straat bevinden zich uitsluitend bedrijven en instellingen waaronder

  • een groot hotel en zalencentrum, tegenwoordig bekend als "Mercure Hotel Amsterdam" (vroeger Euromotel)
  • de Basiswerkplaats Rail en de Garage Zuid, van het busbedrijf, van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB.

Een bijzonderheid is dat voor de plaatsnaam en postcode voor het gedeelte van de straat in Ouder-Amstel de plaatsnaam Amsterdam-Duivendrecht wordt gebruikt.

Sinds 1994 rijdt er, behalve een nachtbus en garageritten, geen buslijn meer door de straat.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.