Jessica Villerius

Jessica Villerius (Spijkenisse, 18 februari 1981) is een Nederlandse documentaire- en filmmaker. Ze is oprichter van de stichting Challenge Day Nederland. Villerius is gespecialiseerd in de thema's misdaad, psychologie en maatschappelijk relevante onderwerpen.[1]

De neutraliteit van dit artikel wordt betwist.
Zie de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie.
Jessica Villerius
Jessica Villerius, 2015
Foto: Yvette Kulkens
Geboren18 februari 1981
Spijkenisse
Geboorteland Nederland
Jaren actief2008-
Beroepdocumentaire- en filmmaker
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal    Film

Filmografie

Filmografie
JaarTitelRolOpmerkingen
Documentaires en series als producent/regisseur
2020Levenslucht - Een week op de IC tijdens CoronaBNNVARA
2020Maskers Af: Hoe is het nu met?VIDEOLAND
2019Hoofdzaken: ShocktherapieVIDEOLAND
2019Marvel Harris: Alles is nuVIDEOLAND
2019Veda beslist zélfBNNVARA
2019Missie F16 (als regisseur i.o.v. Goya Productions)National Geographic
2018-2019Eetstoornissen: Maskers AfVIDEOLAND & LINDA.TV
2017Die avond in BataclanBNNVARA
2017De Familierechercheur BNNVARA
2017Deal met de doodKRO-NCRV
2016Emma wil levenBNNVARA
2016Facts & VilleriusKRO-NCRV
2016Onder de radar: speciale eenheden in actieKRO-NCRV
2016Als je me echt zou kennen...RTL 4
2015Nepal: een half jaar laterKRO-NCRV
2015MH 17: werken op de rampplekSBS6
2015Eerste hulp in NepalVeronica/VRT
2015BeschadigdNCRV
2014Code rood: de doodstrafNCRV
2014Over de streep Uganda (special)KRO
2013Moeder moet doodNCRV
2012Code rood: huiselijk geweldNCRV
2012Code rood: TBSNCRV
2012DIS is PatriciaNCRV
2012Code rood: eerwraak IINCRV
2012Code rood: succesvol verslaafdNCRV
2011Code rood: meisjeshandelNCRV
2011Gevangen in het buitenland: Wendy van LienSBS6
2011-2014Over de streep (serie)KRO
2011De reclasseringNCRV
2011MoordvrouwenNet5
2010Code rood: eerwraak INCRV
2010Dutroux: vijftien jaar na zijn gruweldadenSBS6
2010Over de streep (documentaire)KRO
2010Vel over probleem IIKRO
2010Het exclusieve verhaal van een loverboySBS6
2009Vel over probleem IKRO
2009Gooische MannenKRO
2009Glenn Helder: c'est la vieKRO
2008Wortels van het kwaad: berichten van DutrouxNPS, daarna ook later uitgezonden door SBS6 in 2010

Effecten

De KRO-documentaire Vel over probleem van Villerius zorgde voor Kamervragen. Tot op dat moment werd anorexia nervosa niet gezien als officiële aandoening, en werd het in de GGZ weggeschreven onder de noemer 'overige', waar het qua beschikbare financiën voor behandeling moest delen met alle niet geïndexeerde psychiatrische aandoeningen, terwijl van anorexia nervosa bekend was dat het de meest dodelijke psychiatrische aandoening uit het hele spectrum is. Kamerlid Sabine Uitslag (CDA)[2] schreef samen met Villerius een voorstel en presenteerde dit aan de Tweede Kamer, die dit aannam. Sindsdien wordt de ziekte als zodanig erkend en is er dus meer geld beschikbaar voor (alternatieve) behandelingen ervan. In verschillende opleidingen tot basisarts is de film nu een vast onderdeel van de theorie. Villerius, zelf genezen van Anorexia, zet zich sindsdien in om het onderwerp op de agenda te houden.

Code rood: eerwraak toonde aan hoe anonieme opvanghuizen van levensbelang zijn voor Nederlandse kinderen, mannen en vrouwen die op de vlucht zijn voor hun familie, die van mening is dat de familie-eer hersteld moet worden met geweld en of de dood. Op het moment dat de eerste film uitkwam, was de politiek voornemens de subsidies voor deze specifieke vorm van zorg en veiligheid, stop te zetten. De film deed stof opwaaien en leidde tot Kamervragen vanuit verschillende partijen. Naar aanleiding van de film en de gebleken feiten, besloot de politiek deze subsidie onvoorwaardelijk voort te zetten. De film wordt nu veelvuldig gebruikt bij politietrainingen en opleidingen voor hulpverleners.

Uit de serie Beschadigd bleek dat mensen die met zelf aangebrachte wonden (automutilatie) op de Eerste Hulp kwamen, lang niet altijd even goed werden behandeld. Uit de serie bleek zelfs dat 95% van de mensen die weleens op de Eerste Hulp waren geweest met hun wonden, onverdoofd werden gehecht omdat artsen vonden dat het niet nodig was. Deze feiten riepen verontwaardiging op; het CDA en de SP stelden Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid en zij liet een onderzoek instellen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg reageerde geschokt en riep mensen op hun ervaringen te delen. Naar aanleiding daarvan werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat het geen structurele reactie van artsen te zijn, maar zij voelden zich echter wel genoodzaakt om alle brancheverenigingen met klem te verzoeken het thema van zelfbeschadiging en de behandeling van deze cliënten nogmaals bij hun artsen onder de aandacht te brengen.

Alle seizoenen van Over de streep worden op vrijwel iedere middelbare school als lesmateriaal ingezet om maatschappelijke en sociale onderwerpen bespreekbaar te maken.

Nominaties en prijzen

De serie Eetstoornissen: Maskers Af en de documentaire Veda beslist zélf waren genomineerd voor de Mind Antonie Kamerling Award. De serie Eetstoornissen: Maskers Af heeft uiteindelijk de Mind Antonie Kamerling Award van 2019 gewonnen.

De serie Eetstoornissen: Maskers Af was genomineerd voor de Mercurs 2018 Award in de categorie reportage van het jaar.

De film Emma wil leven won in 2017 de NVvP Mediaprijs.[3] Volgens de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie) bracht de documentaire de psychiatrie het meest zorgvuldig en waarheidsgetrouw in beeld.

De film Emma wil leven werd in 2017 genomineerd voor de Mind Antonie Kamerling Award.

De documentaire Over de streep werd in 2010 genomineerd voor de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek. In 2011 volgde de serie Over de streep in navolging van deze documentaire.

De serie Over de streep (2011) eindigde op de achtste plek voor de Gouden Televizier-Ring. Dezelfde serie werd samen met Wie is de Mol? en The voice of Holland genomineerd in de categorie 'Beste programma 2011' door de Beeld en Geluid Awards. De prijs ging toen naar The voice of Holland.

In 2008 werd de documentaire Glenn Helder: c'est la vie door de IDFA genomineerd voor Beste Documentaire 2008.

In 2013 werd de documentaire Moeder moet dood, over de schizofrene Alain die in een psychose zijn moeder doodstak, genomineerd voor de Psyche Media Prijs 2013.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.