Ithycyphus miniatus

Ithycyphus miniatus is een slang uit de familie Lamprophiidae.[2]

Ithycyphus miniatus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Lamprophiidae
Geslacht:Ithycyphus
Soort
Ithycyphus miniatus
(Schlegel, 1837)
Afbeeldingen Ithycyphus miniatus op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie
Herpetologie

Verspreiding

De slang is endemisch op Madagaskar en komt op het hele eiland voor, maar voornamelijk in bossen en struikgewas in het noorden en het westen.

Gedrag

De slang is nachtactief en voedt zich voornamelijk met muismaki's en andere kleine zoogdieren. Tegenover mensen gedraagt de slang zich niet agressief. Hij bijt enkel bij bedreiging, maar zijn gif veroorzaakt veel pijn en bloedverlies.

Bedreiging

De voornaamste bedreiging van de Ithycyphus miniatus is verlies van leefomgeving door houtkap. Op de slang wordt weinig jacht gemaakt, in veel streken waar hij voorkomt rust namelijk een fady (taboe) op de slang. Veel Malagassiërs geloven dat deze slang, die ze fandrefiala noemen, hen kan hypnotiseren.[3] Hij is als 'niet bedreigd' opgenomen op de Rode Lijst van de IUCN.

Taxonomie

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk gepubliceerd in 1837 door Hermann Schlegel. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber miniatus gebruikt.

Synoniemen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.