Isometrische projectie

Isometrische projectie is een projectiemethode om ruimtelijke figuren in een plat vlak weer te geven. Bij deze methode lijkt het of men schuin bovenaan, in een hoek van ongeveer 45° van de zijkant tegen het te projecteren object aankijkt.

Een object weergegeven met de isometrische projectie. De hoeken tussen de drie assen zijn altijd 120°.

De isometrische projectie wordt samen met de dimetrische en de trimetrische projectie gerekend tot de verhoudingsprojecties, ook wel axonometrische projectie genoemd.[1]

Overzicht

Isometrische projectie is een vorm van parallelprojectie. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van perspectief, wat betekent dat lijnen die in de ruimte parallel lopen, op de projectie ook parallel zullen lopen. Bij een isometrische projectie is de hoek tussen de drie geprojecteerde assen altijd 120°. Dit heeft tot gevolg dat altijd zowel het vooraanzicht als het zijaanzicht en het bovenaanzicht zichtbaar is, en dat er relatief weinig vervorming optreedt. Dit heeft overigens alleen betekenis bij de weergave van objecten die zelf een hoekige, geometrische vorm hebben, bijvoorbeeld blokvormig zijn. Bij bollen of aardappels valt er geen isometrische projectie te definiëren.

Om het tekenen van isometrische projecties te vergemakkelijken bestaat er isometrisch tekenpapier. Hierop zijn om de 5 mm lijnen aangebracht die parallel lopen aan de drie projectie-assen.

Toepassingen

De isometrische projectie wordt veel gebruikt in technisch tekenen. Het is gestandaardiseerd in de "NEN-EN-ISO 5456 Technical drawings". Deze norm bespreekt naast de axiometrische projectie, de orthogonale projectie, en de centrale projectie.

De isometrische projectie wordt ook veel gebruikt in videospellen, zoals onder andere in de eerste The Sims- en Command & Conquer-spellen. Hierbij wordt alles vanaf een hoek bekeken.

Zie de categorie Isometric projection van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.