Iribarrengetal

In de vloeistofmechanica is het iribarrengetal (ook bekend als surf similarity parameter of breker-parameter) - een dimensieloze parameter die wordt gebruikt om verschillende effecten van (brekende) zwaartekrachtgolven op stranden en kustconstructies te modelleren. De parameter is door Jurjen Battjes genoemd naar de Spaanse ingenieur Ramón Iribarren Cavanillas (1900-1967),[1] die dit verband introduceerde om het optreden van het breken van golven op glooiende stranden te beschrijven. [2] Iribarren heeft overigens het getal niet als zodanig gedefinieerd, dat heeft Battjes pas gedaan in 1974.

ʍ

Brekertypes

Het Iribarrengetal wordt bijvoorbeeld gebruikt om brekende golftypen op stranden te beschrijven; of golfoploop, golfoverslag, golfreflectie en belasting op taluds door golven te bepalen. [3] [4] [5]

Definitie

Het Iribarrengetal - vaak aangeduid als Ir of ξ - wordt gedefinieerd als: [4]

    met    

waarin ξ is het Iribarren getal is; α is de hoek van de zeewaartse helling een constructie; H de golfhoogte , L0 is diep water golflengte, T de periode en g de zwaartekrachtversnelling. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende definities van H en T gebruikt, bijvoorbeeld: regelmatige golven de golfhoogte H0 in diep water of brekende golfhoogte Hb aan de rand van de brandingszone. Of, voor windgolven, de significante golfhoogte Hs op een bepaalde locatie.

Het type brekende golf - spilling, plunging, collapsing or surging (in het Nederlands wordt hiervoor meestal de engelse term gebruikt; in een enkel geval wordt de spilling wave een overschuimende breker genoemd, een plunging wave wordt soms een overstortende breker genoemd en voor de surging wave bestaat als vertaling een deinende breker) - hangt af van het Iribarrengetal. Volgens Battjes (1974) zijn voor regelmatige golven die zich op een vlak strand voortplanten twee mogelijke keuzes voor het Iribarrengetal:

    of    

waarbij H0 is de golfhoogte in diep water is en Hb is de waarde van de golfhoogte op het brekerpunt (waar de golven beginnen te breken). Dan is de brekertype afhankelijk van het Iribarrengetal (ξ0 of ξb): [3]

breker type ξ0 -bereik ξb -bereik
surginge of collapsing ξ0 > 3.3 ξb > 2.0
plunging 0,5 < ξ0 <3.3 0,4 < ξb <2,0
spilling ξ0 <0,5 ξb <0,4

Voor de interactie met constructies wordt meestal een vorm van het Iribarrengetal gebruikt met daarin de significante golfhoogte Hs de (spectraal bepaalde) golfperiode Tm-1,0. Dit is de periode die bepaald is met het eerste negatieve moment van het golfspectrum.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.