Inspecteur (politie)

Inspecteur is een rang bij de politie.

Nederland

Rangonderscheidingsteken van een inspecteur

De rang van politie-inspecteur zit tussen brigadier en hoofdinspecteur en is een leidinggevend niveau. Een inspecteur kan werkzaam zijn bij verschillende onderdelen van de politie en vervult meestal een leidinggevende functie. Op de meeste wijkteams bij de politie geven inspecteurs, samen met de wijkteamchef (meestal een hoofdinspecteur) leiding aan de werkzaamheden van de agenten, hoofdagenten en brigadiers op het wijkteam. In sommige gevallen hebben medewerkers op heel specialistische functies, bijvoorbeeld bij de recherche, ook de rang van inspecteur zonder dat ze een leidinggevende rol hebben. Een inspecteur kan tevens hulpofficier van justitie zijn en heeft in dat geval naast de algemene opsporingsbevoegdheid ook enkele extra strafvorderlijke bevoegdheden.

België

Federale politie
Lokale politie

In België maakt de graad van inspecteur (INP), samen met die van aspirant-inspecteur (AINP), deel uit van het basiskader. Dit in tegenstelling tot andere landen, waar een inspecteur een officier is, waardoor er vaak verwarring ontstaat. De inspecteurs voeren de basisopdrachten uit, zoals patrouille, interventie, verkeer en opsporingen, en komen zodoende het vaakst in aanraking met de bevolking. Boven inspecteur zijn er nog het middenkader met de graden van hoofdinspecteur (HINP) en aspirant-hoofdinspecteur (AHINP) evenals het officierenkader met de graden van aspirant-commissaris (ACP), commissaris (CP) en hoofdcommissaris (HCP). Ten slotte is er nog de agent van politie (AP), die maakt samen met de aspirant-agent (AAP) deel uit van het hulpkader (agentenkader, de vroegere hulpagenten) en heeft slechts gedeeltelijke politiebevoegdheid.

Een inspecteur wordt herkend door de twee zilverkleurige sterren op het graadteken, dat wordt gedragen op de linker borstzakklep van het uniform. Een aspirant-inspecteur draagt één zilveren ster.

Iedere Belg met een diploma of studiegetuigschrift van het secundair onderwijs kan deelnemen aan de selectieproeven om toegelaten te worden tot de opleiding tot inspecteur van politie. Gezien het grote aantal kandidaten kan men bij deze selectie streng zijn. Er wordt geselecteerd op onder meer fysieke en cognitieve vaardigheden en algemene psychologische geschiktheid. Een derde proef omvat een gesprek met de selectiecommissie, bestaande uit een voorzitter (meestal een psycholoog), iemand van de lokale en iemand van de federale politie. Tijdens de vierde en laatste proef worden de kandidaten onderworpen aan een medische keuring. Ten slotte volgt nog een antecedentenonderzoek. Het slaagpercentage schommelt tussen 9 en 14%. Indien de kandidaat slaagt voor deze selectieproeven, volgt hij of zij de eenjarige basisopleiding tot inspecteur van politie aan een van de politiescholen in België. Na deze basisopleiding volgt een probatiestage van 6 maanden. Op termijn is het de bedoeling om deze probatiestage deel te laten uitmaken van de basisopleiding.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.