Hotel De Wereld

Hotel De Wereld is een hotel in de Nederlandse stad Wageningen, in de provincie Gelderland. In 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes op zaterdag 5 mei, welke dag sedertdien Bevrijdingsdag heet, in dit hotel met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen. De overgave werd hier echter niet ondertekend.

Hotel De Wereld
Hotel
LocatieWageningen
Adres5 Mei Plein 1
Openingsdatum1852, restauratie 2004
Aantal kamers14
Aantal suites3
Verdiepingen3
Website
Portaal    Toerisme
Gevelplaquette Prins Bernhard

De Waerelt wordt voor het eerst in de 17e eeuw vermeld. Het was een logement aan de oude route van Utrecht naar Arnhem, net buiten de ommuurde stad. In 1852 werd het oude pand vervangen door een nieuw, tweelaags gebouw met kap, waaraan aan het einde van die eeuw nog een drielaagse dwarsvleugel werd toegevoegd.

Capitulatieonderhandelingen

Ondertekening

Op 5 mei 1945 koos generaal Charles Foulkes namens de geallieerden Hotel De Wereld voor de onderhandelingen met de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz over de overgave van de Duitse bezetter in Nederland. Foulkes zou voor deze plaats hebben gekozen wegens de ligging van Wageningen aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege de evacuatie van de plaats en de symboliek van de naam "De Wereld". Prins Bernhard was bij de onderhandelingen aanwezig.

Op 1 juli 1945 onthulde prins Bernhard in aanwezigheid van Luitenant-Generaal Foulkes een herdenkingsplaat op de muur van ‘De Wereld'.

Na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog raakte De Wereld als horecagelegenheid in verval. Enkele huurders konden niet meer de grandeur van weleer bereiken. Na enkele decennia werd voor het gebouw zelfs een sloopvergunning afgegeven. Zover kwam het echter niet. Tot 1962 was er een capitulatiemuseum in gevestigd met onder andere de tafels en stoelen die in gebruik waren bij de capitulatieonderhandelingen. De Landbouwuniversiteit kocht het pand en gebruikte het voor onder meer studentendecaan, studentenarts en Theater Het Hemeltje.

In 1994 werd opgericht de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld - Educatief Centrum Leerstoel Rampenstudies. Deze zet zich in voor het behoud van het pand en zijn geschiedenis. Onder meer prof. dr. Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD, is lid van de raad van aanbeveling van deze stichting.

Restauratie

In 2004 werd de restauratie van Hotel De Wereld voltooid. Het gebouw werd wederom ingericht als hotel. De universiteitsvoorzieningen waren vertrokken en een horeca-uitbater betrok het pand. Tegenwoordig is het pand in gebruik als Hotel de Wereld en restaurant O Mundo. Van november 2009 tot eind 2017 was het restaurant in het bezit van een Michelinster. In november 2017 is de eigenaar van hotel en restaurant, de Jaap Venendaal Groep (7Habits BV), failliet verklaard. Binnen zes dagen na het faillissement, heeft hotelier Lammert de Vries (samen met zijn vrouw Sjoukje eveneens eigenaars van Landgoed Hotel Groot Warnsborn) heeft Hotel De Wereld overgenomen.

Plaquette prins Bernhard

Op 1 december 2005 heeft prins Pieter Christiaan, kleinzoon van prins Bernhard, een plaquette met de afbeelding van de prins onthuld. Deze overleed in 2004. De plaquette is aangebracht op de gevel van het hotel, liggend aan het 5 Mei Plein te Wageningen. Het monument is een bronzen reliëf. De tekst erop luidt:

ter nagedachtenis
Z K H
Prins Bernhard der Nederlanden
verbonden met Wageningen en
de STRIJD voor VREDE en VRIJHEID

Het monument is opgericht door de gemeente Wageningen. Met dit gedenkteken wil de gemeente de verbondenheid tussen de prins, ereburger van de stad, en de stad Wageningen tot uitdrukking brengen. Met de plaatsing van de plaquette wilde de gemeente ook tegemoetkomen aan de wens die bij veel Wageningers leefde.[1] Prins Bernhard nam 29 jaar op 5 mei de parade van veteranen af langs het hotel. Anno 2012 vormt het hotel nog steeds het middelpunt van de bevrijdingsfeesten en herdenkingen in Wageningen.

Zie de categorie Hotel De Wereld van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.