Hoogfunctionerend autisme

Hoogfunctionerend autisme (HFA) is een veel gebruikte term voor een autistische stoornis (klassiek autisme) zonder bijkomende verstandelijke handicap (IQ hoger dan 70 à 85). Het is een ietwat verwarrende term, aangezien de meeste mensen met HFA wel degelijk (aanzienlijke) problemen vertonen in hun adaptief functioneren. 'Hoog' slaat dan ook op een vergelijking met de andere personen met autisme ('laagfunctionerend autisme', oftewel autisme mét verstandelijke beperking).[1]

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

HFA en aspergersyndroom

HFA lijkt erg op het syndroom van Asperger (SvA), en veel onderzoekers beweren dan ook dat beide begrippen eigenlijk hetzelfde betekenen[2]. Andere wetenschappers beweren dat er neurologische verschillen zijn[3][4] en een andere oorzaak.

Punten waarop mensen met hoogfunctionerend autisme zich van mensen met het syndroom van Asperger zouden onderscheiden zijn onder andere de volgende:

  • Minder goede verbale vaardigheden (lager verbaal IQ) dan bij SvA
  • Betere visueel-ruimtelijke vaardigheden (hoger uitvoerings-IQ) dan bij SvA, tenzij het IQ bij HFA onder de 100 ligt.
  • Minder afwijkende motoriek dan bij SvA
  • Personen met het SvA kunnen zich beter in een ander inleven of hanteren hiervoor andere strategieën dan mensen met HFA
  • Mensen met HFA hebben vaker problemen met zelfstandigheid
  • Nieuwsgierigheid en interesse voor veel verschillende dingen, dit in tegenstelling tot mensen met SvA.

HFA is in de DSM-IV-TR niet afzonderlijk vermeld, omdat intelligentie of retardatie niet tot de criteria voor autistische stoornis behoren. Een eventueel onderscheid met het syndroom van Asperger berust dus op andere criteria.

Ondersteuning

België

In België is er de Vlaamse Vereniging Autisme (als onderdeel van Autisme Centraal). Ouders en professionelen kunnen er vorming volgen over autisme. In Vlaanderen kan een middelbare scholier met hoogfunctionerend autisme rekenen op de steun van het geïntegreerd onderwijs. Dit houdt in dat er tot twee lesuren per week vrijgemaakt worden voor een GOn-begeleider. Daarnaast kan men bijvoorbeeld extra tijd voor een examen krijgen, een examen apart maken en informatie krijgen over relaties aangaan met leeftijdsgenoten.

Nederland

Er zijn in Nederland diverse instanties waar mensen met een autistische stoornis terechtkunnen voor begeleiding of lotgenotencontact. Naast officiële instanties zoals de GGZ zijn er verenigingen als Personen uit het Autisme Spectrum (PAS) die zich richt op normaal begaafde volwassenen (18+) met autisme. Daarnaast is er de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Vroeger hield de vereniging zich vooral bezig met de ouders van kinderen met autisme, tegenwoordig doet de NVA aan levensloop, wat betekent dat zij zich bezighoudt met alle leeftijdsfasen, van kind tot bejaarde. De stichting AutSider biedt de mogelijkheid online te communiceren met mensen met een autistische stoornis via onder andere een forum en een chatkanaal.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.