Homo naledi

Homo naledi is een soort behorend tot de Hominini, die - vermoedelijk - leefde tijdens het Vroeg Pleistoceen. Lee Berger, die de soort benoemde, ging er aanvankelijk vanuit dat hij tussen 3 en 2 miljoen jaar geleden leefde, maar stelde dat in een rapport in april 2017 bij tot tussen 300.000 en 200.000 jaar geleden.[1][2] Als deze recente datering juist is leefden zij nog gelijktijdig met de vroege moderne mens, waarvan de eveneens in zuidelijk Afrika gevonden Florisbad-mens op 260.000 BP gedateerd is.

Homo naledi
Fossiel voorkomen: Laat Plioceen of Vroeg Pleistoceen
Skelet van een Homo naledi.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht:Homo (Mensen)
Soort
Homo naledi
L.R. Berger et al.[1], 2015
Afbeeldingen Homo naledi op Wikimedia Commons
Homo naledi op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Ontdekking

H. naledi werd in 2013 ontdekt in de Rising Stargrotten in Zuid-Afrika. De overblijfselen van 15 individuen werden gevonden tijdens het initiële onderzoek en de onderzoekers nemen aan dat er nog meer onontdekt zijn.[3] Het feit dat zoveel skeletten tezamen werden aangetroffen suggereert mogelijk een ritualistisch gedrag bij deze soort.

Fysieke kenmerken

H. naledi was ongeveer 150 centimeter lang, en analyse van de skeletten lijkt erop te wijzen dat hij rechtop liep en volledig tweevoetig was.[3] De hersenen van deze soort zijn evenwel opmerkelijk kleiner dan de moderne Homo sapiens, met een omvang van tussen de 450 en 550 kubieke centimeter.[3] Men neemt aan dat de beenderen mogelijk behoorden tot leden van een en dezelfde familie, daar hun gelaatstrekken opvallend op elkaar gelijken.

Etymologie

De naam H. naledi werd aan de soort gegeven als verwijzing naar de Rising Stargrotten waar ze werd aangetroffen; naledi betekent ster in het Sesotho.[1]

Noten

Zie de categorie Homo naledi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.