Hoch-Elten

Hoch-Elten (Nederlands: Hoog-Elten) is een deel van het Duitse dorp Elten op de top van de Eltenberg in de Duitse grensgemeente Emmerik (Duits: Emmerich am Rhein).

Hoch-Elten
Buurtschap in Duitsland

Situering
DeelstaatNoordrijn-Westfalen
GemeenteEmmerik
Coördinaten51° 52 NB, 6° 10 OL
Foto's
De Sint-Vituskerk van Hoch-Elten
Portaal    Duitsland

Hoch-Elten en de Eltenberg zijn landschappelijk gezien een onderdeel van het Nederlandse bosgebied Montferland.

Geschiedenis

Rond 967 werd op de Eltenberg door graaf Wichman IV van Hamaland een vrouwenabdij gesticht, de Vitusabdij, een adellijk jufferen- of damesstift. Zijn dochter Liutgard van Elten werd de eerste abdis van het Sticht Elten. Onder meer grote delen van het Gooi waren vanaf 968 tot 1806 eigendom van de abdij. De Hollandse graaf Floris V kocht in 1285 van hen het recht als landsheer in het Gooi op te treden. In 1811 gaf Napoleon, die dit deel van het Rijnland bezette, het bevel tot opheffing van de abdij.

Op 23 april 1949 werd het gebied ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog aan Nederland toegewezen. Dit heeft geduurd tot het op 1 augustus 1963 aan Duitsland werd teruggegeven. In de eerste week na de annexatie door Nederland kwamen al 20 bussen met toeristen naar Hoog Elten. Met een hoogte van 82 meter biedt de heuvel een fraai uitzicht op de omgeving.

Bezienswaardigheden

De 57 meter diepe Drususbrunnen boven op de Eltenberg is genoemd naar de Romeinse veldheer Drusus. Deze waterput werd aangelegd om de in 980 gebouwde vrouwenabdij van water te voorzien en diende tot de ingebruikname van het waterleidingnetwerk (1931) als waterverzorging voor de bevolking van Hoch-Elten.

Het Pieterpad en het Noaberpad lopen door Hoch-Elten. Aan de voet van de Eltenberg aan de kant van Hüthum is een camping gevestigd.

Beeld van de Sint-Machutus in de Sint-Vituskerk, oorspronkelijk een Mariabeeld uit de 12e eeuw.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.