Centrumkerk (Paramaribo)

De voorganger van het huidige hervormde kerk in Paramaribo werd in 1810 gebouwd en de Centrumkerk genoemd. Hij stond centraal tussen de huizen en stak daar ruimschoots bovenuit. Hij stond op het Kerkplein, de voormalige Oranjetuin. Het was een achthoekige koepelkerk, gebouwd op initiatief van dominee van Esch. Hij werd in 1814 ingewijd. In 1821 brandde hij af, waarna de diensten gehouden werden in de Lutherse kerk, in Loge Concordia en later ook in de Grote Stadskerk

Interieur met preekstoel
Centrumkerk
Het orgel van C.F.A. Naber uit 1846

In 1833 werd weer een nieuwe achthoekige kerk gebouwd op dezelfde plek. Hij werd op 5 juli 1835 ingewijd. Er werd een kerkorgel besteld bij de orgelbouwer Carl Friedrich August Naber te Deventer, maar dat is in de oceaan ten onder gegaan. Naber maakte een nieuw orgel, waarvoor koning Willem II betaalde. Dit overleefde de overtocht wel en werd in 1846 ingewijd.

Het kerkgebouw heeft een bakstenen onderbouw en een leien dak met twee ventilatietorentjes. De ramen kunnen kantelen en worden tijdens de diensten geopend. Het interieur is simpel maar mooi afgewerkt. Twee rijen Ionische zuilen ondersteunen een houten tongewelf dat onlangs werd gerestaureerd. De preekstoel werd in het begin van de 19de eeuw in Suriname gemaakt.

De kerk bleef een staatskerk tot 1975, toen Suriname onafhankelijk werd. Hij diende als parlementsgebouw bij de afkondiging van de Onafhankelijkheid.

Andere activiteiten van de Hervormde gemeente
  • In 1855 werd het Comité voor Lijkbewassing opgericht. Nu is dat de Stuiversvereniging.
  • Bethesda (voor verzorging van melaatsen) werd opgericht in samenwerking met de Evangelische Broeder Gemeente en Evangelische Lutherse Gemeente
  • Huize Beatrix werd opgericht voor bejaarden (± 1930), later ook Huize Margriet
  • medeoprichter van het Diakonessenhuis
  • medeoprichter van het Comité Christelijke Kerken.

Niet alle predikanten hielden zich buiten de politiek. Zo was dominee Paap een van de medeoprichters van de Nationale Partij Suriname.

De Centrumkerk staat op de Werelderfgoedlijst als onderdeel van het Surinaamse culturele erfgoed. Hij kan maandag, woensdag en vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur bezocht worden.

De vloer van de kerk bestaat voor een groot deel uit grafstenen uit de eerste helft van de 18de eeuw. Hier werd onder meer Johanna Margarete van Striep (1706-1769), huysvrouw van Salomon Du Plessis begraven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.