Henry Morgan

Sir Henry Morgan (Llanrumney nabij Cardiff, Wales, rond 1635[1] - Port Royal (Jamaica), 25 augustus 1688) was een Welsh kaper en admiraal van de Engelse Royal Navy. Hij was een van de meest succesvolle boekaniers van de 17e eeuw en veroverde in Engelse dienst een grote buit op het Spaanse Rijk. Later werd hij tot Knight Bachelor geslagen en benoemd tot luitenant gouverneur van Jamaica.

Sir Henry Morgan
Houtsnede van Henry Morgan uit de 18e eeuw
Geborenrond 1635
Llanrumney nabij Cardiff, Wales
Overleden25 augustus 1688
Port Royal, Jamaica
Land/zijde Koninkrijk Engeland
RangAdmiraal
Portaal    Marine

Biografie

Morgan werd geboren op het platteland van Wales. Over zijn jeugdjaren is verder weinig bekend. Hij is waarschijnlijk in 1654 op een schip van Oliver Cromwell meegegaan naar de Caraïben. Toen het de Engelsen niet lukte om Hispaniola te veroveren en Cromwell de galg vreesde als hij met lege handen terugkwam namen ze het nauwelijks verdedigde Jamaica in. Een andere theorie stelt dat hij met een vrachtschip meegevaren is en zijn overtocht met arbeid op het schip betaalde en daar vrij snel na de verovering aankwam. In die tijd vierde de piraterij in de Caraïben hoogtij en voor een arme jongen als Morgan was dit een aanlokkelijk middel om snel rijk te worden. Vanwege de oorlog met Spanje kon men als boekanier (piraat in overheidsdienst) in ruil voor een deel van de buit een kaperbrief krijgen en naar believen Spaanse schepen en steden aanvallen.

Eenmaal in Jamaica sloot Morgan zich aan bij de kapersvloot van Christopher Myngs en was betrokken bij de aanvallen op Santiago de Cuba en Campeche. Waarschijnlijk werd hij na verloop van tijd kapitein op een van de schepen.

Hierna kwam Morgan onder het commando van de Nederlandse kaper Edward Mansveldt te varen. Samen veroverden ze eilanden rond Cuba en Puerto Rico en deden pogingen om de Nederlandse Antillen te veroveren. Na het overlijden van Mansveldt in 1666 werd Morgan tot kapitein gekozen.

Piratenkoning

In het jaar 1669 wist Morgan Portobelo te plunderen en in de as te leggen. In de maanden erna was hij bezig met een verwoestingstocht langs Spaanse forten en andere bolwerken. Hij hield zich daarna een tijdje schuil op het Meer van Maracaibo. Tijdens zijn terugtocht naar Jamaica kwam hij in aanraking met drie Spaanse oorlogsschepen, die hij verpulverde.

Uiteindelijk besloot Morgan met een konvooi van 37 schepen en zo'n 2000 boekaniers Panama-Stad aan te vallen. Eerst veroverde hij het Spaanse fort San Lorenzo, waarna hij de Panamese jungle doorkruiste om uiteindelijk op 18 januari 1671 Panama-Stad te veroveren. Terwijl de meeste van zijn mannen nog bezig waren om de stad in de as te leggen, was Henry Morgan al vertrokken met het grootste deel van de buit.

Latere leven

De aanval op Panama-Stad was echter tegen de wil van de Engelse regering, dat onlangs vrede had gesloten met Spanje. In 1672 werd Morgan op zee door de Engelse marine gearresteerd en meegenomen naar Engeland, waar hij in de cel werd gestopt. Deze vrede duurde echter niet lang en koning Karel II van Engeland liet hem al snel weer vrij. Morgan werd zelfs geridderd en benoemd tot gouverneur van Jamaica vanwege zijn goede verdiensten voor het vaderland. Morgan keerde terug naar zijn woonplaats Port Royal op Jamaica, waar hij op 25 augustus 1688 aan tuberculose overleed.

Bibliografie

Opmerking

  1. Franse Wikipedia noemt 24 januari 1635.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.