Henri Oreiller

Henri Oreiller (Parijs, 5 december 1925 - aldaar, 7 oktober 1962) was een Frans alpineskiër en Toerwagencoureur. Zijn bijnamen waren "De Parijzenaar van Val D'Isère" en "de dalende gek".

Henri Oreiller
Persoonlijke informatie
Volledige naamHenri Oreiller
Bijnaam"De Parijzenaar van Val D'Isère" en "de dalende gek"
Geboortedatum5 december 1925
GeboorteplaatsParijs
Overlijdensdatum7 oktober 1962
OverlijdensplaatsParijs
Nationaliteit Frankrijk
Sportieve informatie
Disciplinealpineskiën
Olympische Spelen1948, 1952
Portaal    Sport

Alpineskiën

Oreiller nam twee keer deel aan de Olympische Winterspelen (in 1948 en 1952). Beide kampioenschappen golden tevens als wereldkampioenschappen alpineskiën. Op de Winterspelen van 1948 in het Zwitserse Sankt Moritz werd hij de eerste olympisch kampioen op de afdaling en daarmee tegelijk wereldkampioen. Daarbij won hij de olympische titel/wereldtitel op de combinatie en op de slalom veroverde hij de bronzen medaille. Bij zijn tweede deelname op de Winterspelen van 1952 in het Noorse Oslo reikte hij tot de veertiende plaats op de afdaling en de zestiende plaats op de reuzenslalom.

Erelijst

(enkel de podiumplaatsen zijn hier vermeld)
Jaar Resultaat Discipline Kampioenschap
1948
afdalingOS/WK Sankt Moritz (Zwitserland
combinatieOS/WK
slalomOS/WK

Autoracen

Nadat hij in 1952 zijn skicarrière op 26-jarige leeftijd had beëindigd, zette hij zijn sportcarrière voort als toerwagencoureur. In deze tak van sport werd hij onder andere in 1959 nationaal kampioen en winnaar van de Tour de France (voor toerwagens). Zowel in 1960 als 1961 won hij de Lyon-Carbonniere Rally. Op 7 oktober 1962 kwam hij tijdens een wedstrijd op het nabij Parijs gelegen Autodrome de Linas-Montlhéry als gevolg van een crash in een Ferrari 250 GTO om het leven.

Erelijst

(enkel de podiumplaatsen zijn hier vermeld)
Jaar Resultaat Kampioenschap
1959
Nationaal kampioenschap (toerwagens)
Tour de France (voor toerwagens)
1960
Lyon-Carbonniere Rally
1961
Lyon-Carbonniere Rally
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.