Heilig Bloedprocessie (Hoogstraten)

De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijkse processie die plaatsvindt te Hoogstraten in België op de eerste en tweede zondag na Pinksteren.

Historiek

De processie ging voor het eerst uit in 1947 en werd gecreëerd door priester-kunstenaar Remi Lens en deken Jozef Lauwerys. Ze verwijst naar een gebeurtenis in 1380 in het Noordbrabantse Boxtel, toen priester Eligius van den Aker een kelk geconsacreerde wijn omstootte op het altaar van de Heilige Driekoningen tijdens het opdragen van de Heilige Mis. De witte wijn vloeide over het corporale en altaardwaal en verkleurde rood, het bloed van Christus.

De priester maakte deze gebeurtenis op zijn sterfbed bekend aan zijn biechtvader, waarna deze de Heilig Bloed-doeken liet overbrengen naar de Sint-Pieterskerk. Vervolgens werd er een Boxtelse afvaardiging naar de pauselijk legaat te Frankfurt gestuurd, dewelke toestemming verleende om deze in een processie rond te dragen. Na de reformatie in de 17e eeuw, werden de doeken overgebracht naar Antwerpen en vanaf 1652 naar Hoogstraten.

De processie - die uitgaat na de hoogmis in de Sint-Katharinakerk - bestaat uit vier onderdelen, die een eerste maal samen te zien waren in de jubileumeditie van 1952. De openingsgroepen beelden de geschiedenis van het Heilig Bloed uit en brengen er hulde aan. Het tweede onderdeel beeldt de Heilige Mis uit en het derde deel brengt hulde aan Maria. Het vierde en laatste onderdeel ten slotte toont het sacrament van de eucharistie. De periode tussen de twee processies - op de eerste en tweede zondag na Pinksteren - wordt de Heilig Bloedweek genoemd. Op sacrementsdag, de donderdag van de Heilig Bloedweek, is er een verkorte rondgang in de Sint-Katharinakerk.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.