Handbiken

Handbiken, in het Engels ook wel handcycling genoemd, is een discipline van het para-cycling die onder andere wordt beoefend door personen met een motorische beperking. Hierbij beweegt men zich voort in een handbike, een speciaal soort fiets waarvan de 'pedalen' (meestal) gelijkmatig worden voortbewogen door de armen of in ieder geval de bovenste extremiteiten. Dit in tegenstelling tot een ligfiets, die wordt voortbewogen door de benen (de onderste extremiteiten).

   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Para-cycling, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Een handbike wedstrijd

Classificatie

Het handbiken is volgens het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) onder te verdelen in vier klassen: H1, H2, H3 en H4.[1] Binnen het Nederlandse Handbike Circuit (NHC) bestaat ook nog de Open Klasse.[2]

H1

Aan deze klasse wordt deelgenomen door personen met beperkte arm/schouderfunctie: veelal atleten met een cervicale laesie. Men fietst in een liggende houding met het bovenlichaam achterover (45°) met de benen vooruit.

H2

Aan deze klasse wordt deelgenomen door fietser met een dwarslaesie van T1 tot T10, komen of een gelijkaardige aandoening, ook wel paraplegie genoemd. Kenmerkend voor deze divisie is dat er geen functie is van de retroflexie vanuit het heupgewricht. Men fietst in een liggende houding met het bovenlichaam achterover (maximaal 45°) met de benen vooruit.

H3

Aan deze klasse wordt deelgenomen door personen met een dwarslaesie onder thorocaal 11 en lager of een gelijkaardige aandoening. Die niet geknield kunnen fietsen. Men fietst in een liggende houding met het bovenlichaam achterover, met de benen vooruit.

H4

Aan deze klasse wordt deelgenomen door personen met een dwarslaesie onder thorocaal 11 en lager, een gelijkaardige aandoening of een beenamputatie. die niet meer met een prothese op een reguliere tweewieler kunnen fietsen. Men fietst in een kniezithouding, waardoor het bovenlichaam licht voorover helt en daarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de retroflexie vanuit het heupgewricht.

Open Klasse

Aan deze klasse wordt deelgenomen door personen zonder handicap. Men fietst in een kniezithouding, waardoor het bovenlichaam licht voorover helt en daarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de retroflexie vanuit het heupgewricht.

Eisen wedstrijd handbike

De KNWU heeft formele eisen opgesteld waar een wedstrijd handbike aan moet voldoen:[3]

  • Lengte handbike: Max. 2.50 meter
  • Breedte handbike: Max. 70 cm
  • Verplichte bumper of afstandhouder (bij individuele tijdritten is deze bumper niet verplicht)
  • Tandwielbeschermer van 180 graden
  • Twee functionerende remmen.

Historie

In 1992 werd de sport ontwikkeld in Nederland, mede door toedoen van drs. Kees van Breukelen die de ontwikkeling zou stimuleren op wereldniveau. In 2000 werd het European Handbike Circuit ingevoerd in Europa.

Handbiken is sinds 2004 voor het eerst formeel als sporttak toegelaten bij de Paralympische Zomerspelen 2004 van Athene. Vanaf de Paralympische Zomerspelen 2008 in Peking zijn ook dames in deze sport toegelaten. Wereldwijd wordt de sport beoefend door mannen en vrouwen, maar steeds meer trekt de sport ook valide sporters aan. In Europa kan men ook als valide deelnemen aan het EHC.

In 2005 is wereldwijd het handbiken ondergebracht bij de Internationale Wielerunie (UCI), als gevolg van organisatorische integratie tussen valide sporten en gehandicaptensporten. Handbiken is de snelstgroeiende sport van alle gehandicaptensporten. Op wereldniveau zijn er zo'n 300 topsporters actief, die zowel semi- als professioneel deze sport beoefenen. Het aantal sporters dat deze sport recreatief beoefent is niet bekend, maar wordt geschat op 40.000. Handbiken wint nog steeds aan populariteit en vooral in België is de groei redelijk groot ten opzichte van een paar jaar eerder.

Zie de categorie Racing handcycles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.