Hamerkikker

De hamerkikker[2] (Limnodynastes peronii) is een kikker uit de familie Limnodynastidae.

Hamerkikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Hamerkikker (Limnodynastes peronii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Limnodynastidae
Geslacht:Limnodynastes (Zwampkikkers)
Soort
Limnodynastes peronii
Duméril & Bibron, 1841
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Hamerkikker op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Naamgeving

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Duméril en Gabriel Bibron in 1841. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Cystignathus peronii gebruikt.[3] De soortaanduiding peronii is een eerbetoon aan de Franse natuuronderzoeker François Auguste Péron (1775 - 1810).

Uiterlijke kenmerken

Deze bruingroene kikker met donkere lengtestrepen over zijn flanken heeft lange, krachtige achterpoten. De lichaamslengte bedraagt 3 tot 6,5 cm.

Leefwijze

Het voedsel van deze in hoofdzaak terrestrische kikker bestaat voornamelijk uit insecten en andere ongewervelden. In de winter en bij droogte graven ze zich in.

Tijdens het paarseizoen in het voorjaar en de zomer lokken de mannetjes een partner aan door middel van klikkende geluiden. Een legsel bestaat meestal uit 700 tot 1000 eieren, die worden afgezet in een drijvend schuimnest, waarna de eieren snel uitkomen. Het nageslacht groeit daarna snel.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt endemisch voor in oostelijk Australië.[4] De habitat bestaat uit vochtige gebieden, zoals moerassen, ondergelopen graslanden, poelen en vijvers.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.