Grote gerande oeverspin

De grote gerande oeverspin of vlotspin (Dolomedes plantarius) is een spin uit de familie Pisauridae.[2] De spin komt voor in grote delen van Europa, onder andere in Nederland en België. De Rode Lijst van de IUCN kwalificeert de soort als kwetsbaar.

Grote gerande oeverspin
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (1996)
Grote gerande oeverspin (volwassen wijfje)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Arachnida (Spinachtigen)
Orde:Araneae (Spinnen)
Familie:Pisauridae
Geslacht:Dolomedes
Soort
Dolomedes plantarius
(Clerck, 1757)
Afbeeldingen Grote gerande oeverspin op Wikimedia Commons
Grote gerande oeverspin op Wikispecies
Portaal    Biologie

Uiterlijk en broedzorg

De bruin gekleurde spin heeft aan kopborststuk en achterlijf aan beide zijden meestal een gele band. Het lichaam kan tot 2 centimeter lang zijn en het dier heeft lange en stevige poten. Het vrouwtje draagt de bolvormige eicocon in haar palpen. Als de eitjes bijna uitkomen hangt ze de cocon in de kruidlaag en spint er een ca. 10 cm grote, luchtige tent als kraamkamer omheen. Tot na het uitkomen blijft ze in de buurt om de jonge spinnetjes te behoeden voor gevaar.

Voedsel

Grote gerande oeverspin eet stekelbaars

De soort eet insecten, larven en andere spinnen maar ook visjes en kikkervisjes.

De spin wacht direct aan de waterkant op een prooi. Met de twee voorpoten op het water kan hij door trillingen het prooidier en de afstand detecteren. Hij kan over het water lopen en ook onder water in leven blijven. Met klauwtjes aan de poten weet de spin een prooi vast te grijpen om dan via de kaken gif in te spuiten. Het dier is daarna gemakkelijk te consumeren.

Leefgebied Nederland

De in Nederland vrij zeldzame grote gerande oeverspin komt voor in moerassige laagveengebieden in het veenweidegebied van west Nederland, in de kop van Overijssel en het veenweidegebied in Friesland. De soort wordt nooit in het zelfde habitat gevonden als de er op gelijkende wat meer algemene kleine gerande oeverspin, (Dolomedes fimbriatus). Deze leeft in natte ruigtes bij wateren op de hogere zandgronden van zuid en oost Nederland. De twee soorten zijn alleen goed te onderscheiden door het met een loep bekijken van hun genitaliën.[2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.