Groenmarkt (Den Haag)

De Groenmarkt in het centrum van Den Haag is een straat waar vroeger markt gehouden werd. Vanuit het Buitenhof kan men pas sinds 1814 rechtstreeks via de Gravenstraat, waaraan sinds 1895 de Bonneterie ligt, naar de Groenmarkt en dan naar de Riviervismarkt en de Visbank. Voor 1814 was het Buitenhof omsloten en kon men alleen via de Gevangenpoort naar de markt.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Groenmarkt in 1900
Raadhuis uit 16de eeuw
Ingang Haagsche Bluf
Gaper uit 1796

Op en om de Groenmarkt

Langs de Groen(te)markt liepen in de Middeleeuwen de weg van Scheveningen naar Delft en de weg van Monster naar Leiden. Het was dus een druk kruispunt en een goede plek voor de markt.

De markt

Al in de 13de eeuw werd er markt gehouden net buiten het Buitenhof. In het verlengde van de Groenmarkt ligt de Riviervismarkt, waar zoetwatervis werd verkocht. Vanaf 1591 was er een vismarkt op de hoek van de Schoolstraat. Hier kwamen permanent overdekte stalletjes, die bekendstonden als de visbanken. Haagse visverkopers, maar ook vele Scheveningse vissersvrouwen voerden hier dagelijks de verse zeevis aan. Hier liepen gekortwiekte ooievaars rond om het afval op te ruimen.
Na de opening van de Algemene Markt aan de Herman Costerstraat in 1938 moesten ook de handelaren in zeevis met hun waren naar het nieuwe marktterrein verhuizen. In mei 1938 zijn de visbanken voor de laatste maal gebruikt voor de verkoop van vis.

Herberg

Al in 1423 wordt geschreven over 't Goude Hooft aan de Groenmarkt, de oudste herberg van Den Haag. Hij lag toen aan de rand van de stad. Reizigers die de stad bezochten.

Grote Kerk

Rond 1280 woonden er in Den Haag al bijna 2000 mensen. Er werd een houten parochiekerkje gebouwd, want de meest nabije kerk was op Eijk en Duinen (een restant van de ruïne staat er nog). De houten kerk is in de 15de eeuw vervangen door de Grote Kerk zoals die nu nog is. In de Franse tijd moesten de rouwborden uit de kerk verwijderd worden. Eén van deze, het rouwbord van Angenis Hooft, hangt er nu weer. Het werd eerst in 't Hooftshofje bewaard en in 1907 door de familie Hooft gerestaureerd. Op 25 maart 2011 werd het teruggegeven aan de kerk.

Het raadhuis

De meeste oude raadhuizen lagen aan een plein. Dit voormalige Haagse raadhuis is een van de weinige die gewoon aan een straat ligt. Dit stadhuis werd in 1565 gebouwd in renaissancestijl ter vervanging van het voormalige Dorpshuys. In 1733 werd het door Daniel Marot uitgebreid in Lodewijk IV-stijl. Het stadhuis is een monument. Het wordt nog gebruikt als trouwlocatie.

Hollandse Munt

Op de hoek van de Riviervismarkt en de Grote Markt was enkele jaren de Hollandse Munt gevestigd. Tot 1451 had Dordrecht als oudste stad van Holland het 'muntrecht'. Na een ruzie met Filips de Goede werd dit recht ontnomen en verhuisde de Munt naar Den Haag.

21ste eeuw

Het voormalige raadhuis, de Grote Kerk en de stadsherberg 't Goude Hooft zijn er nog. Winkelcentrum Haagsche Bluf, winnaar van de Nieuwe Stad Prijs in 2001, heeft zijn ingang aan de Groenmarkt. Voorheen was hier overdekt winkelcentrum de PasaDenHa gevestigd. Aan diezelfde kant is al ruim 200 jaar de drogisterij Van der Gaag met een gaper uit 1796.

Trivia

Drogisterij Van der Gaag had in 1915 al een eigen telefoonnummer: 6904.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.