Groenelaan

Groenelaan is een wijk maar ook een straat in de Noord-Hollandse stad Amstelveen. De wijk ligt in het zuidoosten van de stad en ligt globaal ten zuiden van de A9, ten noorden van de wijk Waardhuizen, ten oosten van de Beneluxbaan en ten westen van de Amstel. De straat begint bij de Laan van Langerhuize, loopt naar het zuiden en komt uit op het Turfschip in de wijk Waardhuizen.

De bouw van de wijk begon in de tweede helft van de jaren zestig en is in de jaren zeventig voltooid. De wijk is gelegen in de Bovenkerkerpolder en is vernoemd naar de vroegere Groenelaan die in dit deel van de Bovenkerkerpolder heeft gelegen. De wijk bestaat uit een mengeling van hoogbouw, middelhoogbouw en laagbouw en is opgezet als een tuinstad met veel groen, bomen en waterpartijen. De wijk bestaat uit een viertal woonbuurten die vanaf de Groenelaan worden ontsloten door kleine woonstraatjes waarbij het parkeren geschied op zogenaamde "woonpleintjes" waarbij het gehele pleintje is voorzien van "parkeervakbestrating". Centraal in de wijk is gelegen, daar waar de Sportlaan uitkomt op de Groenelaan die daar een S-bocht maakt, het overdekte winkelcentrum "Groenhof" waaromheen een aantal hoge flats zijn gesitueerd.

Aan de oostkant van de wijk staan rondom de Afslag woningen voor de beter gesitueerden met grote vrijstaande huizen en bungalows. Ten oosten van de wijk tussen de Afslag en de Amstel bevindt zich een parkachtige omgeving die alleen door middel van smalle bruggetjes en voetpaadjes is te bereiken overgaand in een gedeeltelijk agrarische landschap richting de Amstel. De straten in de wijk zijn enerzijds vernoemd naar waterbouwkundige begrippen en rivieren en aan de andere kant naar bergen en gebergten over de gehele wereld.

Ten noorden van de wijk bevinden zich het hoofdkantoor van KPMG en het Ziekenhuis Amstelland.

Ten zuiden van de wijk lag tot 2017 het ongebruikte dijklichaam voor de afrit van de nooit gerealiseerde Rotterdamseweg naar de Beneluxbaan, waarvan de straatnaam "de Afslag" nog herinnerd. De grond onder het dijklichaam blijkt echter ernstig verontreinigd te zijn waarna besloten is tot afgraving van het dijklichaam en sanering van de grond met een oppervlakte van 74.200 m3 waarna de grond beschikbaar zal komen voor woningbouw.[1] In tegenstelling tot Bankras/Kostverloren werd het beoogde tracé van deze autosnelweg aan de oostkant van de wijk niet gebruikt voor aanvullende woningbouw maar bleef groen en er verschenen een aantal parkachtige voorzieningen.

Over de Groenelaan dwars door de wijk rijden twee buslijnen van Connexxion en één van het GVB.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.