Gootsteen

Een gootsteen is een opvangbak voor water, vaak verzonken in het aanrecht, met daarboven een waterkraan. Het woord gootsteen stamt uit de tijd dat deze nog werd gemaakt van natuursteen en later van kunststeen. Een beter woord is tegenwoordig spoelbak. Belangrijk is dat de overgang tussen het aanrechtblad en spoelbak, wanneer beide van verschillende materialen zijn gemaakt, waterdicht en watervast verlijmd is en dat de rand van de bak niet hoger ligt dan het blad, zodat water, kruimels en dergelijke de bak in geveegd kunnen worden.

Gootsteen

In Vlaanderen spreekt men wel van pompbak (soms uitgesproken als pombak of poembak).[1]

In vroeger tijden waren gootstenen van arduin, graniet of porselein gemaakt, later ook van roestvrij staal, plastic, marmer, beton, natuursteen en zelfs hout.

Gootstenen zijn te vinden in de meeste keukens. De afvoer van de gootsteen is meestal met een zwanenhals of soortgelijke constructie aangesloten op het riool. Vaak kan de gootsteen worden afgesloten met een stop. Zo blijft het water in de gootsteen staan, zodat men bijvoorbeeld de afwas in de gootsteen kan doen.

De afvoer kan verstopt raken; in dat geval heeft men een gootsteenontstopper nodig. Om verstopping te voorkomen zit er voor de afvoer vaak een vergietachtig roostertje dat het afval uit de gootsteen opvangt. Dit vergietje wordt een gootsteenkorfje of gootsteenvergiet genoemd.

Volgens het Nederlandse bouwbesluit moet de doorsnede van de gootsteenafvoer in het staande gedeelte minstens 50 mm zijn en in het liggende gedeelte ten minste 75 mm. Bij nieuwbouw of verbouwing dient hieraan te worden voldaan.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.