Google Hangouts

Google Hangouts is een platform voor instant messaging, IP-telefonie en videoconferencing ontwikkeld door Google. Het vervangt drie eerder ontwikkelde producten: Google Talk, Google+ Messenger en Hangouts, een in Google+ geïntegreerde videochatapplicatie. Google Hangouts werd op 15 mei 2013 voorgesteld tijdens een belangrijke lezing (keynote speech) op hun I/O-conferentie.

Google Hangouts
OntwikkelaarGoogle Inc.
Uitgebracht15 mei 2013
StatusActief
BesturingssysteemWindows, OS X, Linux, Chrome OS, iOS, Android, BlackBerry OS
CategorieVoIP, Instant messaging
LicentiePropriëtaire software
WebsiteOfficiële website
Portaal    Informatica

Geschiedenis

In 2006 integreerde Google Talk in Gmail om een berichtenservice te kunnen voorzien. Met de lancering van het sociale netwerk Google+ kwam er echter een nieuwe berichtenservice bij, Google+ Messenger. Tegelijkertijd werd Hangouts aangekondigd, een videochatdienst die ook geïntegreerd werd in Google+.

Deze verschillende services zorgden echter voor een fragmentatie die gebruikers niet gewend waren van Google. Tevens liep het bedrijf een behoorlijke achterstand op met instant messaging (IM) via mobiele toestellen. In 2011 is Google daarom begonnen met het schrijven van een IM-applicatie, die “Babel” zou gaan heten.[1] Op de I/O-conferentie werd het platform echter gepresenteerd als Hangouts.

Functies

  • Tekstchat: realtime text-messaging, waar IM ooit voor ontwikkeld was.
  • Groepchat: chatten in groepsverband.
  • Videochat: chatten met webcam, mogelijkheid tot delen van het scherm.
  • Videogroepchat: chatten met maximaal 10 verschillende personen in groepsverband (Gmail, G Suite Basic) of maximaal 25 (Business, Education).[2]
  • Bestanden en afbeeldingen delen: bestanden kunnen gedeeld worden, foto’s kunnen rechtstreeks gemaakt worden via webcam.
  • Locatie delen: een locatie via Google Maps delen.
  • Spraak: enkele functies al beschikbaar.[3]
  • Sms: beschikbaar op Android 4.X en 5.X-apparaten, standaard sms-app in Android 4.4 KitKat en hoger.

Technologie

  • Protocol: WebRTC is een protocol om voor multimedia-applicaties op het web, die geen plug-ins of downloads vereisen, over meerdere browsers en platformen. In 2011 werd WebRTC open source gesteld door Google.
  • Codec: VP9 is een videocompressieformaat dat ontwikkeld werd door Google als opvolger van de VP8-codec. Google maakt deel uit van het WebM Project, dat een VP9-codec gebruikt als videoformaat voor HTML5-applicaties. Het project wordt ook ondersteund door Mozilla, Opera en tientallen kleinere spelers. Android biedt sinds versie 2.3 ondersteuning voor WebM.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.