Gewone vioolrog

De gewone vioolrog (Rhinobatos rhinobatos) is een vissensoort uit de familie van de vioolroggen (Rhinobatidae).[2] De soort komt voor in het oosten van de Atlantische Oceaan van het zuiden van de Golf van Biskaje tot de kust van Angola, en in de Middellandse Zee. De gewone vioolrog wordt zelden groter dan 1 meter.

Gewone vioolrog
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Orde:Rajiformes
Familie:Rhinobatidae (Vioolroggen)
Geslacht:Rhinobatos
Soort
Rhinobatos rhinobatos
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Gewone vioolrog op Wikispecies
(en) World Register of Marine Species[1]
Portaal    Biologie

Naamgeving

De wetenschappelijke naam van de soort werd, als Raja rhinobatos, voor het eerst geldig gepubliceerd in 1758 door Linnaeus.[3] Linnaeus zelf volstond met het geven van een zeer beknopte beschrijving en verwees verder naar Peter Artedi (1738),[4][5] Pierre Belon (1553),[6] Conrad Gesner (1604),[7] Hippolito Salviani (1558),[8] Francis Willughby (1686)[9] en John Ray (1713).[10] In totaal zijn er meer dan 20 beschrijvingen van voor Linnaeus bekend.[11]

Synoniemen

De volgende namen worden als synoniemen beschouwd:[12]

  • Raja rhinobatos Linnaeus, 1758 (basioniem)
  • Leiobatus panduratus Rafinesque, 1810
  • Raja columnae Blainville, 1816 ("Raia")
  • Squatinoraja colonna Nardo, 1824
  • Rhinobatos duhameli Blainville, 1825 ("Rhinobatus")
  • Rhinobatos columnae Bonaparte, 1836 ("Rhinobatus")

Habitat

De gewone vioolrog leeft in troebel water op modderige zeebodems op een diepte van ongeveer 100 meter. De rog beweegt zich langzaam voort over de bodem en soms kruipt hij half in de modder. De soort leeft van kleinere vissen en ongewervelde mariene soorten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.