Gevangenis van Dendermonde

De gevangenis van Dendermonde werd in 1863 geopend en is daarmee een van de oudere gevangenissen in België. De gevangenis in het centrum van de stad was tot de opening van de gevangenis in Beveren-Waas de enige in het voormalige gerechtelijk arrondissement Dendermonde. De gevangenis dient zowel als arresthuis als als strafhuis. Er is plaats voor 168 gedetineerden maar de gevangenis is overbevolkt met regelmatig 250 geplaatste gevangenen en komt af en toe in het nieuws door ontsnappingen en stakingen van de cipiers wegens de overbevolking en een gebrek aan personeel.

Ingang gevangenis van Dendermonde

De gevangenis van Dendermonde werd van 1861 tot 1863 gebouwd, zoals veel Belgische gevangenissen uit die tijd volgens de richtlijnen van toenmalig inspecteur-generaal van het gevangeniswezen Edouard Ducpétiaux en naar een ontwerp van François Derré, architect van de meeste van deze gevangenissen. Oorspronkelijk waren er 121 cellen voor mannen en 54 voor vrouwen.[1] De gevangenen bevinden zich in drie vleugels, in stervorm rond een centraal panopticum. Van 1950 tot 1951 en van 1964 tot 1970 werden renovatiewerken aan het gebouw uitgevoerd. In 2004 werd de gevangenis beschermd als onroerend erfgoed.[2]

In de gevangenis werken 110 personen, waarvan 84 penitentiair beambten.

In 2014, 151 jaar na de ingebruikname van de gevangenis, moet een nieuw complex de huidige locatie vervangen. Ten zuidwesten van het centrum, aan het Oud Klooster wordt de Poort van Dendermonde gebouwd.[3] De nieuwe gevangenis is voorzien om 444 gedetineerden te plaatsen op 31.500 m². Op een terrein van 12 ha en 71 a verrijst het nieuwe complex met een muur van 6 m hoogte en een omliggende gracht. Naast het cellulair gedeelte waar vier vleugels gebouwd worden uitgevend op een centraal panopticum, is er een apart inkomgebouw, dienstengebouw en logistiek gebouw.

In het nieuws

  • Op 19 augustus 2006 ontsnapten achtentwintig gevangenen uit deze gevangenis nadat de twee aanstokers van de ontsnapping het slot van de houten celdeuren had kunnen forceren, drie cipiers konden gijzelen en met sleutels de anderen konden bevrijden. Tientallen andere gevangenen geraakten niet over de muur en moesten hun ontsnappingspoging staken. Een zestal wordt kort na de ontvluchting gepakt, de rest was langere tijd of tot heden voortvluchtig.
  • In de nacht van 23 tot 24 februari 2011 ontsnapten twee gedetineerden met de hulp van drie medeplichtigen door de tralies voor het raam van hun cel door te zagen, zich met de hulp van een laken van het eerste verdiep naar beneden te laten zakken en dan over de 3 m hoge buitenmuur te klauteren.

Bekende gevangenen

  • Wies Moens, als activist na de Eerste Wereldoorlog

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.