Gerrit Toornvliet

Gerrit Toornvliet (IJmuiden, 30 januari 1908 – Bloemendaal, 18 februari 1981) was een Nederlandse predikant die bekend werd door zijn radioprogramma's via Radio Bloemendaal en later diverse zeezenders.

Villa Duin-Ouwe werd gekocht door de Stichting Radiogemeente, als Pastoraal Centrum[1]
Gerrit Toornvliet
Algemene informatie
Volledige naamGerrit Toornvliet
GeborenIJmuiden, 30 januari 1908
Overleden Bloemendaal, 18 februari 1981
Nationaliteit Nederland
BeroepPredikant
Overig
Religieprotestant

Toornvliet bezocht de HBS van Haarlem en studeerde theologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Op 3 november 1935 werd hij predikant van de Gereformeerde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarna predikte hij in Wolfheze, Groningen (waar hij de vrijmaking meemaakte, die hij fel bestreed) en als studentenpredikant in Leiden, tot hij in 1956 in Bloemendaal terechtkwam.

In Bloemendaal bezit de kerk een middengolf-radiozender, waardoor Toornvliet bekend werd in het hele land. Rond zijn prediking ontstond een "radiogemeente", en Toornvliet hield kerkdiensten op diverse plaatsen in het land, waarbij hij ook avondmaal vierde buiten verantwoordelijkheid van zijn eigen kerkenraad. Doordat hij zich niet altijd hield aan kerkelijke regels, kwam hij meermalen in aanvaring met de kerkelijke instanties. Hierdoor werd Toornvliet in 1968 geschorst, waarna hij de Stichting Radiogemeente oprichtte en verderging bij onder andere Radio Luxembourg, Radio Caroline en van 19731980 Radio Mi Amigo. Met zijn grote bekendheid als radiodominee was het echter gedaan.[2] [3]

De Stichting Radiogemeente bestaat tot op de dag van vandaag; zij houdt regelmatige kerkdiensten in Amsterdam, Oegstgeest en Den Haag en zendt uit via een aantal lokale omroepen.[4]


Werken

Boeken

  • Leven is toch overwinnen (Bundel radiopreken) (1969)
  • Apologie (verweerschrift) (1968)
  • Dit is uw leven
  • De duivel onder ons (uit het dagboek van Lucifer) (1959)
  • Gereformeerden wat nu! (samen met dr. H.J. Westerink) (1952)
  • Het dogma der kerk (samen met prof dr G.C. Berkouwer en andere theologen) (1949)


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.