Gerechtsgebouw Antwerpen

Het Gerechtsgebouw van Antwerpen (ook vaak vlinderpaleis genoemd) is een gerechtsgebouw gelegen in het zuiden van de stad Antwerpen aan de Bolivarplaats waar vroeger het Zuidstation was. Het gebouw is ontworpen door architect Richard Rogers. Hij ontwierp tevens gebouwen zoals het Centre Pompidou in Parijs en de Millennium Dome in Londen.

Gerechtsgebouw Antwerpen
Gerechtsgebouw
Locatie
LocatieBolivarplaats, Antwerpen
Coördinaten51° 12 NB, 4° 23 OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruikGerechtsgebouw
Opening2006
Bouwinfo
ArchitectRichard Rogers
Bouwkosten€ 280 miljoen
Detailkaart

Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Het Gerechtsgebouw van Antwerpen met focus op de horizontale lamellen.

Het bestaat uit 6 grote, glazen vleugels van 4 verdiepingen hoog. Een belangrijk herkenningspunt van het nieuwe gerechtshof zijn de 6 'punthoeden', gelegen boven de grote zittingzalen. Naast deze 6 grote schaaldaken zijn er nog 26 kleinere schaaldaken, gelegen boven de kleinere zittingzalen. De zittingzalen zijn te bereiken via de centrale hal of 'salle des pas perdus'. In de volksmond wordt het nieuwe gerechtsgebouw "de frietzakskes" of het vlinderpaleis genoemd. De tweede naam heeft te maken met het bovenaanzicht. Vanuit de lucht gezien, of op een grondplan, doen de zes vleugels aan een vlinder denken.

Het nieuwe Antwerpse gerechtshof huisvest de volgende diensten:

Het assisenhof blijft (momenteel) in het oude Gerechtshof Britselei zetelen. Op termijn komen ook het hof van beroep en het arbeidshof zetelen in het oude Paleis van Justitie.

Het nieuwe gebouw is ingehuldigd op 28 maart 2006 door Koning Albert, minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), minister van Financiën Didier Reynders (MR), gouverneur Camille Paulus en burgemeester Patrick Janssens (sp.a), samen met de Antwerpse politieke, politionele en gerechtelijke top.

Het gebouw kostte 280 miljoen euro, of bijna vier keer het geraamde bedrag.[1]

Onder het gebouw loopt de Bolivartunnel.

Zie ook

Zie de categorie Gerechtsgebouw (Antwerpen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.