Genootschap Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers. De bekendste uiting van het genootschap is het tijdschrift Onze Taal. Een belangrijk onderdeel van Onze Taal is verder de Taaladviesdienst, waar mensen telefonisch en schriftelijk terechtkunnen met al hun praktische vragen over de Nederlandse taal. Ook geeft het genootschap informatie over de Nederlandse taal door middel van een website, de elektronische nieuwsbrieven Taalpost en TLPST, boeken (bijvoorbeeld de Spellingwijzer Onze Taal) en het tweejaarlijkse Onze Taal-congres.

Genootschap Onze Taal
HoofdkantoorDen Haag

Geschiedenis

De vereniging 'Genootschap Onze Taal' werd op 16 mei 1931 door dertig taalpuristen opgericht. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal germanismen in het Nederlands. Vanaf de jaren vijftig kregen andere onderwerpen steeds meer aandacht. Van een vereniging voor taalpuristen werd het genootschap een podium voor taalliefhebbers. Het is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor taal, niet alleen deskundigen. Het genootschap heeft circa 24.000 leden en is daarmee waarschijnlijk de grootste taalvereniging ter wereld. Alle leden ontvangen tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal.

Erelidmaatschap

Onze Taal heeft enkele malen een erelidmaatschap toegekend: in 1995 werd Marten Toonder tot erelid van het genootschap benoemd, in 2007 viel die eer te beurt aan Kees van Kooten en Wim de Bie, telkens vanwege hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.