General cargo-schip

General cargo-schip wil zeggen een schip dat al dan niet gelijktijdig verschillende soorten lading kan dragen. Zij zijn zeer praktisch aangezien ze de continu evoluerende markt gemakkelijk kunnen volgen. Reizen in ballast kunnen op deze manier ook vermeden worden, wanneer zij bijvoorbeeld van Afrika containers meenemen nadat ze autowrakken hebben gelost.

Soorten lading

General cargo schepen kunnen verschillende soorten lading dragen, waaronder:

Kenmerken

Een general cargo-schip heeft verscheidene specifieke kenmerken. Zo is het gebruik van de luiken zeer speciaal. Ze kunnen geplaatst worden op verschillende hoogtes en posities zodat het laden en lossen van lading makkelijker wordt. De meeste van deze schepen zijn uitgerust met eigen laad en los kranen.

Stuwen

Het stuwen van de lading aan boord is een zeer tijdrovend en ervaring vereisend proces. Er zijn enkele punten waar altijd rekening mee gehouden moet worden. Zo moet men zorgen dat de lading voldoende beschermt en gescheiden is van elkaar. Ook moeten er verschillende openingen zijn zodat de lading voldoende verlucht kan worden. Als laatste is er ook het aspect om de stuwadoors veilig te laten werken. Alles moet zodanig bevestigd en geplaatst zijn dat de stuwadoors nog op een veilige manier kunnen werken. De controle hiervan is ten laste van de eerste officier aan boord.

Om de lading te stuwen kan er gebruikgemaakt worden van verschillende materialen. Stuwhout is nog steeds het meest gebruikt aan boord van general-cargo schepen, zoals u hiernaast kan zien wordt het nog in enorme hoeveelheden gebruikt. Er zijn verschillende redenen waarom men stuwhout gebruikt:

  • Een gelijke verdeling van de last
  • Het vergroten van de wrijving tussen de lading en de scheepsstructuur
  • Een ruimte creĆ«ren waarlangs vocht en lucht vrij kan passeren
  • Beschermen van de lading

Literatuur

  • Van Dokkum, K. (2003): Ship knowledge, a modern encyclopedia
  • White Stevens, R. (1858): Stowage of ships and their cargoes
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.