Gekroonde ganzenbloem

De gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria, synoniemen: Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae).

Gekroonde ganzenbloem
Gekroonde ganzenbloem var discolor
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Anthemideae
Geslacht:Glebionis
Soort
Glebionis coronaria
(L.) Cass. ex Spach (1841)
Een veld met gekroonde ganzenbloemen in een park in de Israëlische stad Rishon LeZion
Afbeeldingen Gekroonde ganzenbloem op Wikimedia Commons
Gekroonde ganzenbloem op Wikispecies
Portaal    Biologie

De plant wordt 30 tot 80 cm hoog, heeft gele bloemhartjes met spiraalvormige bloemblaadjes en aromatische tweezijdige gelobde bladeren, die een breedte van 3 tot 6 cm bereiken. De groente groeit goed in milde en gematigde klimaten, maar vormt bij te warm zomerweer voortijdig bloemknoppen. De plant bloeit van maart tot september.

De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en verder naar het oosten toe tot in Iran en naar het westen toe tot op de Canarische Eilanden. De plant wordt toegepast als sierplant en groente.

De plant speelt een belangrijke rol in de Oost-Aziatische keukens. In het Chinees heet de plant tong hao (茼蒿), in het Japans shungiku (春菊) en in het Koreaans ssukgat. De groente is populair in de Kantonese keuken (met name in de keuken van Hongkong) en in de Japanse keuken, waar er Nabemono (Japanse hot pot) van wordt gemaakt. De bladeren van de bladgroente vormen het belangrijkste ingrediënt van de Taiwanese oesteromeletten. Jonge bladeren en stengels worden gebruikt voor het op smaak brengen van soepen en roerbakschotels. In India wordt de plant ingezet als middel tegen de geslachtsziekte gonorroe.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Glebionis coronaria op Wikimedia Commons.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.