Fulco (abt)

Fulco (gestorven te Clairvaux in 1138, of iets later) was sinds ongeveer 1120 abt van een benedictijnerabdij in het Belgische Koksijde, gebouwd vlak bij de plek waar niet veel later de cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen zou worden gesticht.

Geschiedenis

Abt Anthelmus van de benedictijnerabdij in Fontmorigny was geïnteresseerd in de kluizenaarsgemeenschap van Ligerius te Koksijde. Hij stuurde er Fulco en enkele andere monniken uit de abdij naartoe. Ze bouwden daar samen met de kluizenaars en met toelating en middelen van het kapittel van Veurne een eenvoudig houten abdijgebouw met kerkje op duingronden die waren geschonken door de graven Willem Clito en Diederik van de Elzas. In 1128 wijdde Jan I van Waasten, bisschop van Terwaan, deze nieuwe benedictijnenabdij en droeg haar op aan Onze Lieve Vrouw. Fulco werd hoofd van de abdij die onder gezag van de bisschop van Terwaan stond.

In 1129 ontving de abt gronden van Hugo, zoon van Reinier Tanrekinus (vader en zoon werden monnik in de abdij). Deze gronden vormden de basis van de latere abdijhoeve De Hemme te Ramskapelle.

Ligerius was inmiddels overleden en Fulco raakte sterk geïnteresseerd in de nieuwe beweging van de cisterciënzers. Vanaf 1130 begon hij de abdij stilaan in die richting te hervormen.

In 1138 trok Fulco zich terug in de abdij van Clairvaux van de cisterciënzers. Hij overleed daar in hetzelfde jaar of kort erna. Robrecht van Brugge werd uiteindelijk de eerste abt van de cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen.

Bibliografie

  • De Duinenabdij van Koksijde. Cisterciënzers in de Lage Landen, red. D. Vanclooster, Tielt, 2005
  • Thomas-Eric Schockaert O.S.B., De abten der Cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Duinen te Koksijde (1107-1627). Overzicht van vijf eeuwen eb en vloed in een monastieke gemeenschap, Koksijde, 2005
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.