Fred Carasso

Fred Carasso geboren als Frederico Antonio Carasso (Carignano bij Turijn, 2 juni 1899Amsterdam, 7 september 1969) was een Nederlandse beeldhouwer.

Fred Carasso
Fred Carasso (1963)
Persoonsgegevens
GeborenCarignano, 2 jun 1899
OverledenAmsterdam, 7 sep 1969
Nationaliteit Italië
Beroep(en)beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur
Monument De Boeg (1957/1965, Rotterdam

Leven en werk

Carasso werd geboren in een familie van handwerkers. In 1922, twee weken na de machtsovername door Benito Mussolini, week hij uit naar Parijs, waar hij werkte als schrijnwerker. Vanwege zijn politiek activisme werd hij in 1928 Frankrijk weer uitgezet, hetgeen hem in 1933 weer overkwam in Brussel. Zijn toevlucht vond hij uiteindelijk in Nederland, dat zijn nieuwe vaderland werd. Hij raakte bevriend met Maurits Dekker, Han Wezelaar, Leo Braat, Piet Esser en Gerrit van der Veen.

Toch had Carasso in 1933 nog zijn eerste tentoonstelling in Brussel , zij het onder het pseudoniem Fred Deltor. Naast tekeningen, fotocollages, liet hij ook vier kleine beelden zien. In Amsterdam kon hij zich pas als beeldhouwer ontplooien en werd hij opgenomen in de kring der Amsterdamse beeldhouwers. In 1938 exposeerde Carasso voor het eerst in Nederland. In 1956 werd hij benoemd tot hoogleraar in de beeldhouwkunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht als opvolger van Oscar Jespers.

De Boeg

Carasso vervaardigde in Rotterdam het 46 meter hoge Nationaal Monument voor de Koopvaardij, ter nagedachtenis aan de 3.500 burgerslachtoffers op zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp van Carasso bestond uit een gestileerde scheepssteven van aluminium met betonnen golven. Al in 1957, voor de onthulling, ontstond veel discussie en werd besloten een bronzen beeldengroep toe te voegen met het motto zij hielden koers. De 8 meter hoge beeldengroep was pas in 1965 klaar.

Andere werken

Fotogalerij

Zie ook

Zie de categorie Fred Carasso van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.