Frans van Seumeren

Frans van Seumeren (De Meern, 5 mei 1950) is een Nederlands ondernemer, die sinds april 2008 eigenaar is van betaaldvoetbalclub FC Utrecht. Hij was als directeur van bergingsbedrijf Mammoet een van de hoofdverantwoordelijken voor het bergen van de Russische onderzeeër Koersk.

Carrière

In 1973 werd hij, vlak nadat hij van school af kwam, directeur van kraanverhuurder Seumeren Kraanbedrijf - een familiebedrijf, dat later zijn naam zou veranderen in Van Seumeren Holland B.V. In 2000 nam het concern zijn grootste concurrent, en eveneens Nederlands bedrijf, Mammoet over. In deze nieuwe samenstelling onder de naam Mammoet verwierf het bedrijf wereldwijde bekendheid met het bergen van de gezonken Russische onderzeeër Koersk in 2001. Voor deze prestatie kreeg Van Seumeren samen met zijn broer Jan een onderscheiding van de Russische president Poetin.[1] Na vijf jaar directeur bij Mammoet te zijn geweest stopte hij in 2005, waarna hij een voettocht maakte door Zuid-Europa. Eenmaal terug nam de Merenees een belang in een rederij en stak hij geld in de regionale voetbalkrant Rondom Voetbal.[2] Tevens was hij tot eind 2016 voorzitter van amateurclub V.V. De Meern uit zijn voormalige woonplaats.

Overname FC Utrecht

Op 2 april 2008 maakte voetbalclub FC Utrecht via een persconferentie bekend dat Van Seumeren voor een bedrag van € 16.000.000, - 63 % van de aandelen van de eredivisionist had gekocht, en daarmee eigenaar van de club werd.[3] Met de overname kwam een einde aan een roerige periode, die al vanaf het begin van het seizoen 2007-2008 had gespeeld. Zowel Geert Ensing, directeur van hoofdsponsor Phanos, als Joop Leliveld, vastgoedondernemer en voormalig speler van de club, hadden meerdere malen aangeboden FC Utrecht over te nemen, maar elk aanbod was tot dan toe gestrand. Van Seumeren kondigde aan zich voor een periode van minimaal 10 jaar aan de club te willen verbinden, en eventuele winsten weer in de club te zullen steken.[3]

Trivia

Bronnen en referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.