Fra Bartolommeo

Fra Bartolommeo of Fra Bartolomeo (Florence, 22 augustus 1473 - Florence, 31 oktober 1517), die voor zijn kloostergelofte bekend stond als Baccio della Porta, was een Italiaanse kunstschilder van de hoogrenaissance.

Fra Bartolommeo
Fra Bartolommeo, Zelfportret, München
Persoonsgegevens
Volledige naamBartolomeo-Domenico[1]
BijnaamBaccio della Porta
Geboorte
Datum22 augustus 1473
PlaatsFlorence
Gedoopt22 augustus 1473
KerkDuomo
Brondoopregister[1]
Overlijden
Datum31 oktober 1517
PlaatsFlorence
GrafSan Marcoklooster
Bronoverlijdensdocument[1]
Levensloop
WoonplaatsFlorence
San Marcoklooster
Rome (1513-1514)
Beroepkunstschilder
Opdrachtgeversentourage van de Medici
San Marcoklooster
stadsbestuur Florence
Ferry Carondelet
paus Leo X
Salvatore Billi
Artistieke carrière
Jaren actiefca. 1490 - 1517
Stijlhoogrenaissance
Genresaltaarstuk, sacra conversazione
LeermeesterCosimo Rosselli
Beïnvloed doorPiero di Cosimo
Domenico Ghirlandaio
Pietro Perugino
Giovanni Bellini
Michelangelo Buonarroti
SamenwerkingMariotto Albertinelli
Rafaël
Bekende werkenCarondelet-Madonna
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur
Fra Bartolomeo, Pitti-Pietà, ca, 1511-1513, Palazzo Pitti, Florence
Fra Bartolomeo, Opdracht in de tempel, 1516, Kunsthistorisches Museum, Wenen

In 1483 (of 1484) werd Bartolomeo een leerling in het atelier van Cosimo Rosselli. Vanaf 1490 werkte hij daar samen met Mariotto Albertinelli. De twee bleken elkaar dermate goed te liggen dat ze vier jaar later een eigen atelier begonnen.

Bartolommeo sloot zich, onder invloed van priester Girolamo Savonarola, in 1500 aan bij de kloosterorde van de Dominicanen. Hij gaf ook het schilderen op en dit was meteen het einde van de samenwerking met Cosimo Rosselli. Een aantal jaar zou hij niets meer schilderen, maar uiteindelijk hervatte hij in 1504 zijn werk. In dat jaar werkte hij aan één van zijn beroemdste werken, het Visioen van St. Bernardus in de familiekapel van Bernardo Bianco. In het begin van 1507 voltooide hij dit werk. Niet veel later kwam de jonge schilder Rafaël naar Florence, en de twee raakten bevriend. De twee inspireerden elkaar en leerden ook van elkaar, zoals uit hun werk blijkt. Toch werkten de twee slechts kort samen. Datzelfde jaar nog trok Rafaël naar Rome om een aantal werken te voltooien.

Bartolommeo zelf trok in het begin van 1508 naar Venetië. Hier werkte hij aan God de Vader aanbeden door Maria Magdalena en St. Catharina voor het Dominicanenklooster in Murano. Hij werd echter niet betaald door de Dominicanen en besloot het werk naar Lucca te brengen, waar het nog altijd te zien is. Hij werkte vervolgens een tijd lang in en rond Lucca. In deze periode werkte hij ook weer samen met Cosimo Rosselli. In 1513 trok hij naar Rome, waar hij aan diverse schilderijen werkte, waarvan een deel uiteindelijk in Florence zou belanden. Vier jaar later overleed in Florence, waar hij op dat moment net begonnen was aan een schilderij voor de hertog Alfonso I d'Este, waar alleen nog tekeningen en schetsen van bestaan.

Literatuur

  • (en) Giorgio Vasari; George Bull (red.), 1550 (1987), 'Life of Fra Bartolommeo of San Marco', in: Lives of the artists. Volume II, Londen, Penguin Books, p. 116-128
  • (en) Chris Fischer, 1990, Fra Bartolommeo. Master Draughtsman of the High Renaissance, Rotterdam, Museum Boymans-van Beuningen [sic]
  • (nl) Albert J. Elen & Chris Fischer, 2016, Fra Bartolommeo. De goddelijke renaissance, Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen [sic]
Zie de categorie Fra Bartolomeo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.