Fotografisch Museum

Het Fotografisch Museum was een museum dat van 1914 tot circa 1918 was gevestigd in Haarlem.

Fotografisch Museum
LocatiePaviljoen Welgelegen in Haarlem
Typefotografie
Openingsdatum1914
Sluiting1918
Portaal    Kunst & Cultuur

‘Fotografisch Museum’ was een wat weidse naam voor een verzameling foto’s die werd aangelegd door de in 1913 opgerichte Vereeniging Het Nederlandsch Fotografisch Museum onder leiding van de fotograaf Adriaan Boer.[1] Het museum vond een onderkomen in het Museum van Kunstnijverheid in Paviljoen Welgelegen.

De bedoeling van het museum was om opmerkelijke resultaten van de fotografie uit heden en verleden te behoeden voor verwaarlozing en vergetelheid. Men begon met de vorming van een verzameling artistieke foto’s, maar al snel werd de collectie aangevuld met documentaire foto’s die van historisch belang werden geacht. De doelstelling van het museum was niet alleen verzamelen en documenteren maar bovendien, zo hoopte men, een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de fotografie als artistiek ambacht. Er werden aankopen gedaan en schenkingen ontvangen. Contacten met het buitenland leverden toezeggingen op van toentertijd bekende fotografen als Henry Peach Robinson, de Duitser Rudolf Dührkoop en de Belg Léonard Missone. Als in sommige gevallen geen originele drukken te krijgen waren, verzamelde men heliogravures zoals van het werk van de Engelse schilder en fotograaf David Octavius Hill.

Nieuws over het nieuwe museum werd bekendgemaakt in het tijdschrift Focus, waarvan de redacteur tevens penningmeester was van de vereniging. Toen de verzameling een jaar na oprichting ruimte kreeg in Welgelegen, werd er begin 1914 een tentoonstelling op de vloer gezet met kunstfoto’s, daguerreotypieën, oude albumportretten en stereofoto's. De goed bezochte tentoonstelling zou de enige zijn. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het museum niet meer op gang; van de opgeborgen collectie bleek een deel te zijn verdwenen. Het restant van de verzameling foto’s kwam veel later in handen van de Nederlandse Amateur Fotografen Vereniging die de 1140 foto's in 1953 schonk aan het Leidse Prentenkabinet, onderdeel van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Literatuur

  • Paviljoen Welgelegen 1789-1989. Van buitenplaats van de bankier Hope tot zetel van de provincie Noord-Holland. Haarlem: Schuyt & Co, 1989
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.