Fernybloem

De Fernybloem is een magische plant uit de Slavische mythologie (Wit-Russisch: Папараць-кветка, Pools: Kwiat paproci, Russisch: Цветок папоротника, Oekraïens: Цвіт-папороть) en de Baltische mythologie (Estisch: Sõnajalaõis, Lets: Papardes zieds).

Letse en Estische traditie

Volgens de Letse en Estische traditie bloeit de plant alleen op de avond van de Jāņi (middernacht, van 23 juni op 24 juni). Degene die de plant vindt, zal door de varen groot geluk krijgen.

Op deze bijzondere nacht kwamen heksen bijeen (heksensabbat), openden de gouden schatten, was de magische kracht van kruiden aanwezig en bloeiden de gouden varens. De traditie van magische nachten gaat tot ver in de oudheid terug. Oorspronkelijk was het een religieuze ceremonie in verband met de viering van de zonnewende (Midzomerfeest), die gebaseerd is op Keltisch-Germaanse of Keltische traditie. De christelijke kerk probeerde het heidense festival te onderdrukken en wijdde de 24e aan Johannes de Doper. Toch bleven enkele rituelen bewaard tot vandaag de dag, zoals springen over het vuur of kransen in het water gooien, het werd een deel van de populaire folklore.

In het verleden werd, kort na zonsopgang, de mythische alruin verkocht op markten. In feite was het Datura of Belladonna.

Slavische traditie

Volgens de Slavische traditie brengt de plant geluk, rijkdom en het vermogen om de taal der dieren te begrijpen. De plant is te vinden op de avond voor de dag van Ivan Kupala (Johannes de Doper).

Volodymyr Ivasjoek

Volodymyr Ivasjoek schreef een lied, hierin krijgt een gele bloem in de nacht voor de verjaardag van Ivan Kupala een paar minuten een rode kleur. De meisjes die deze bloem vinden, zullen het geluk in de liefde vinden.

Trivia

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.