Fernsehturm

De Fernsehturm is een televisietoren in de Duitse hoofdstad Berlijn.

Bouw van de Fernsehturm
Fernsehturm
Algemene gegevens
Architect(en)Hermann Henselmann
Constructie1965-1969
Opening3 oktober 1969
LocatieBerlijn, Duitsland
Technische gegevens
Hoogte368,03 meter
MateriaalStaal, beton
Aantal traptreden986
Officiële website
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Berlijn

De toren is 368 meter hoog en daarmee het hoogste gebouw van de stad en, op de radio- en televisietoren van Riga na, van de Europese Unie. De toren staat bij de Alexanderplatz in voormalig Oost-Berlijn. De toren is gebouwd tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. De toren bestaat uit een betonnen mast met daarin twee liftschachten. Boven op het betonnen deel bevindt zich een bol bedekt met plaatstaal met daarin het uitzichtplatform en een restaurant. Boven op de bol staat een rood-witte televisie-antenne.

Vanwege de ligging in de buurt van Alexanderplatz, heeft de toren de bijnaam Alextoren, met name door bezoekers van Berlijn.[1]

De Fernsehturm is vanuit de meeste punten in Berlijn te zien. Op 203 meter hoogte bevindt zich het uitzichtplatform. Bij goed weer kan men tot 40 km ver kijken. Boven het uitzichtplatform bevindt zich een restaurant dat langzaam ronddraait. Het restaurant draait in een half uur geheel rond. De televisietoren is een populaire attractie voor toeristen en er staan vaak lange wachtrijen om naar binnen te kunnen. De toren is het gehele jaar door geopend voor bezoekers. De lift waarmee de bezoekers naar boven kunnen, gaat in 40 seconden van beneden naar boven.

Radio en televisie

Vanuit de toren worden er vanaf verschillende hoogtes 17 radiozenders uitgezonden, waaronder de Duitse zenders Fritz, Flux FM en Deutschlandfunk. Ook het Franse Radio France Internationale en tot voor kort BBC World Service zenden uit vanaf de toren. Naast diverse radiozenders worden er ook vele digitale televisiezenders (DVB-T) uitgezonden.

Wraak van de paus

Trivia

  • De Fernsehturm is een van de twee televisietorens in Berlijn. De andere is de Funkturm, die zich bevindt in het voormalige West-Berlijn.
  • Toen de toren af was, bleek dat zo rond het middaguur een groot kruis verschijnt op het plaatstaal wanneer de zon erop schijnt (foto). Het kruis werd, verwijzend naar de atheïstische grondslag van de socialistische regering en de kritische houding ten opzichte van kerken in de DDR, de Rache des Papstes (wraak van de paus) genoemd. Volgens anekdotes werd door de DDR-regering geprobeerd het kruis, dat volgens een andere anekdote weer de "plus van het socialisme" werd genoemd, tevergeefs weg te werken; het is nog altijd zichtbaar. De toren kreeg daarom in West-Berlijn de spotnaam "Sankt Walter" (met een verwijzing naar Walter Ulbricht). Een andere typisch Berlijnse benaming is "Telespargel" (televisie-asperge).
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Berliner Fernsehturm op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.