Fartlek

Fartlek, Zweeds voor snelheidsspel, is een soort training die vooral in het hardlopen, maar soms ook in andere sporten wordt toegepast. In het Nederlands wordt het vertaald als vaartspel.

Een fartlektraining is een gevarieerde training die bestaat uit wisselende snelheden en intensiteiten. De atleet bepaalt zelf waar hij versnelt en vertraagt, vaak gebaseerd op de omgeving. Die beslissingen worden vaak pas tijdens de training gemaakt, zonder dat er gestopt wordt met bewegen. Er bestaat geen eenduidige definitie van de samenstelling van een fartlektraining, omdat er eindeloos veel mogelijke variaties op bestaan.

Geschiedenis

In de jaren 30 van de 20ste eeuw ontwikkelde de Zweedse coach Gösta Holmér het principe van Fartlek. Holmér ontwikkelde deze training voor het Zweedse atletiekteam. Zijn idee van Fartlek was een training die zowel uithouding als snelheid combineerde. Veel atleten hebben hier hun voordeel aan gehad: zo zouden bijvoorbeeld de bekende middellangeafstandslopers Gunder Hägg en Arne Andersson het principe hebben toegepast in de periode dat zij tot de absolute wereldtop behoorden.

Tegenwoordig wordt Fartlek door veel fysiologen en trainers gebruikt als trainingsmethode.

Mogelijke variaties

Er bestaat geen eenduidige samenstelling van een fartlektraining. Sommige principes komen echter wel vaak terug, waaronder:

  • Versnellen op heuvels als extra inspanning
  • Sprinten van de ene naar de andere lantaarnpaal en rustig joggen tot de volgende lantaarnpaal (ook mogelijk met bomen of brievenbussen)
  • Een aantal minuten of seconden sneller lopen dan normaal
  • Muziek gebruiken en tijdens het refrein of bepaalde liedjes versnellen
  • Versnellen in zand of modder

Doel

Fartlek kan meerdere doelen hebben. Sommige atleten en recreanten vinden dit een aangename trainingsvorm, omdat ze de vrijheid hebben om zelf te kiezen wanneer ze versnellen en rusten. Voor veldlopers en -rijders is Fartlek een ideale training om hun lichaam te laten wennen aan de onregelmatige parcoursen in het veld. Ook draagt het, net als andere vormen van trainingen, bij aan het verbeteren van de energieomschakeling en de maximale zuurstofopname.

Onervaren sporters moeten wel oppassen met deze trainingsvorm, omdat zij zichzelf vaak minder goed kunnen inschatten dan meer ervaren sporters. Het overschatten van de eigen capaciteiten kan leiden tot blessures.

Sporten waarin Fartlek wordt toegepast

Fartlek wordt vooral toegepast in het hardlopen, maar kan soms ook toegepast worden in de volgende sporten:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.