Eixample

Het Eixample (Catalaans woord voor 'uitbreiding', Spaans: Ensanche) is een planmatig opgezet district van Barcelona. Aan het begin van de 19e eeuw had Barcelona de hoogste woondichtheid van Europa. Uitbreiding van de stad was daarom noodzakelijk, ook om op deze manier het centrum van de stad met de omliggende dorpen te verbinden. De regering in Madrid gaf daarom de Catalaanse stedenbouwkundige Ildefons Cerdà (1815-1876) opdracht om een uitbreidingsplan op te stellen. Dit plan kreeg de naam Eixample en is tot op de dag van vandaag een wereldberoemd voorbeeld van wetenschappelijke stedenbouw.

Eixample
Wijk van Barcelona
Kerngegevens
GemeenteBarcelona
Coördinaten41°24'8,71"NB, 2°9'48,38"OL
Oppervlakte7,46 km²  
Inwoners (2005)262.485
(35.586 inw./km²)
Overig
WebsiteEixample
Portaal    Barcelona
Plattegrond van het plan uit 1859

Oorspronkelijke plan

Volgens de socialistische ideeën van Cerdà werd de wijk Eixample ontworpen voor bewoning door zowel de gegoede burgerij en kleine zelfstandigen als door arbeiders. Op de tekentafel werden gelijkvormige, achthoekige blokken ontworpen. Het hele district zou doorkruist worden door een lange, diagonale avenue, Diagonal genoemd.

De blokken zouden niet meer dan vier verdiepingen hoog worden en tussen de huizen werd veel plaats ingeruimd voor groen. Oorspronkelijke zou het merendeel van de straten in het Eixample zelfs verkeersvrij worden. Van dit idee is niets terechtgekomen; het Eixample is het drukste district van Barcelona geworden, met een bevolking van ongeveer 300.000.

In de praktijk

Het gemeentebestuur van Barcelona liet na om de leiding over het project op zich te nemen. Speculanten namen daarom snel bezit van de grond en huizenbouw in het gebied. Het oorspronkelijke stratenplan is heden ten dage nog wel goed te herkennen. Ook zien we de achtkantige vormen nog terug in de verschillende gebouwen. Van groenbeplanting is echter weinig terechtgekomen en ook de maximale hoogte van vier verdiepingen is lang niet overal aangehouden.

In 2016 besloot Barcelona een gedeelte van het gebied autoluw te maken, door het invoeren van zogeheten superblocks waarbinnen doorgaande routes zijn afgesloten.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.