Palmtapuit

De palmtapuit (Dulus dominicus) is een vogel uit de familie der palmtapuiten (Dulidae) en is de enige soort.

Palmtapuit
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Dulidae (Palmtapuiten)
Geslacht:Dulus
Soort
Dulus dominicus
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen Palmtapuit op Wikimedia Commons
Palmtapuit op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vogels

Kenmerken

Zijn verenkleed is aan de bovenzijde donker olijfkleurig, de staart heeft dezelfde kleur. De onderzijde is versierd met roomwitte en olijfkleurige strepen. Hij heeft een krachtige, zware snavel. De lichaamslengte bedraagt 18 cm.[2]

Leefwijze

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vruchten en bloemen, die hij in de bomen plukt. Derhalve komt hij bijna nooit op de grond. De vogel is vaak agressief en zeer luidruchtig.

Voortplanting

Deze vogels maken gebruik van grote gemeenschappelijke nesten met compartimenten voor 2 tot 30 paren, die elk een eigen ingang hebben aan de buitenkant. Dit nest van twijgen wordt rond de stam en lagere bladen van een palmboom gevlochten. Het wordt bekleed met zachte reepjes bast en gras. Legsels bestaan meestal uit 2 tot 4 witte, dicht-grijsgevlekte eieren. Buiten het broedseizoen wordt het nest gebruikt als rustplaats.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt slechts voor op Haïti, inclusief het eilandje Gonave en de Dominicaanse Republiek. De palmtapuit is de nationale vogel van de Dominicaanse Republiek.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.