Dudenpark

Het Dudenpark (Frans: Parc Duden) is een Brussels wandelpark van ongeveer 24 hectare gelegen in de gemeente Vorst.[1]Het is een deel van de Koninklijke Schenking.[2]

Dudenpark
LocatieVorst
Coördinaten50° 49 NB, 4° 20 OL
Oppervlakte24 hectare
Detailkaart

Portaal    Brussel
LUCA School of Arts

Het is gelegen op de rechterflank van de Zennevallei net ten zuiden van het Park van Vorst. Het terrein is sterk hellend: het hoogste punt is gelegen op 90 m en het laagste punt op 55 m. Vanuit het park heeft men een mooi zicht op de skyline van Brussel. Het biedt plaats aan een collectie unieke, oude bomen. In 1973 werd het domein geklasseerd als onroerend erfgoed.

In het park bevindt zich een oud kasteel dat eigendom is van de Koninklijke Schenking dat momenteel gebruikt wordt door de LUCA School of Arts, campus NARAFI, de oudste filmschool in België. Het Joseph Marienstadion, de thuisplek van voetbalclub Royale Union Saint-Gilloise, situeert zich tevens in het park.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het Dudenpark een bos dat deel uitmaakte van de bezittingen van de Abdij van Vorst. Op de Ferrariskaart (1771-1778) is het bos duidelijk herkenbaar. Tijdens de Franse bezetting (na de Franse Revolutie) werden de bezittingen van de abdij ontmanteld. Een zekere heer Mosselman kocht het bos, hernoemde het tot 'Mosselmanbos' en bouwde er een landhuis. Minder dan 100 jaar later, in 1869, kocht Guillaume Duden, een rijke Duitse kanthandelaar om er zijn buitenverblijf van te maken. In het domein, dat toen 23 hectare groot was, bouwde hij een nieuwe woning in neoklassieke stijl, paardenstallen, een protestantse kapel (vandaag verdwenen), een kiosk en bruggen en trappen.

Het echtpaar Duden kwam goed overeen met koning Leopold II, die aan het einde van de negentiende eeuw het Zuiderpark, net ten noorden van het Dudenpark, liet aanleggen. In 1895 schonk Duden zijn domein aan koning, tezamen met een som geld voor het onderhoud ervan, met als voorwaarde dat het domein een openbaar park zou worden en de naam Duden zou dragen. Vijf jaar later, in 1900, schonk de koning het park aan de Belgische staat als deel van de Koninklijke Schenking. Het Dudenpark werd echter pas opengesteld voor het publiek in 1912, na het overlijden van Ottilie Duden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.