Douane

De Douane is een overheidsdienst belast met de inning van de rechten bij invoer (invoerrechten, BTW bij invoer, anti-dumpingsrechten,...) en de handhaving van de douanewetgeving in een land. Te denken valt hierbij aan het bestrijden van smokkel.

Douane op de grens van Italië en Zwitserland.
Stopteken zoals dat kan worden gegeven door een douanebeambte, tevens aanduiding dat men een grensovergang nadert.

De taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een douanedienst is verschillend per land. In sommige landen heeft de douane de grensbewaking tot taak of heeft de douane politiebevoegdheden. In andere landen is het een gespecialiseerd onderdeel van de belastingdienst en houdt zij zich enkel bezig met economische delicten en het innen van verschuldigde rechten, accijnzen en belastingen.

De hoofdtaken van de douane zijn onder te verdelen in 4 categorieën; stoppen (van goederen die het douanegebied niet in mogen), bewaken (van de wet en regelgeving), heffen en innen (van verschuldigde rechten) en faciliteren (van de goederenstroom door de aflevering van douanevergunningen).


Voor de algemene situatie binnen het Douanegebied van de Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie, zie het artikel douanetoezicht.

Douanediensten in verschillende landen

België
de Algemene Administratie Douane en Accijnzen van de Federale Overheidsdienst Financiën.
Duitsland
de Bundeszollverwaltung
Italië
het Agenzia delle Dogane e dei Monopoli, bij de handhaving in samenwerking met de Guardia di Finanza, een gespecialiseerde fiscale en economische politiedienst, die ook de grensbewaking verzorgt
Nederland
de Douane, een onderdeel van de Belastingdienst.
Verenigd Koninkrijk
HM Revenue and Customs, een overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de inning van alle soorten niet-lokale belastingen.
Verenigde Staten
U.S. Customs and Border Protection, een onderdeel van het Department of Homeland Security.

Zie ook

Zie de categorie Customs services van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.