Doopsgezinde pastorie (Noordbroek)

De voormalige doopsgezinde pastorie in de Groningse plaats Noordbroek was het woonhuis van de predikant van de Doopsgezinde Gemeente aldaar.

Doopsgezinde pastorie van Noordbroek
De voormalige pastorie van de doopsgezinde gemeente van Noordbroek anno 2012
Status en tijdlijn
Oorspr. functiepastorie
Huidig gebruikwoonhuis
Start bouw1842
Erkenning
Monumentstatusrijksmonument
Monumentnummer31615
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Beschrijving

Naast de in 1811 gebouwde doopsgezinde kerk van Noordbroek werd in 1842 - tijdens het predikantschap van Jacob Bodisco - een pastorie gebouwd. De bouw van de pastorie werd gefinancierd uit vrijwillige bijdragen van de predikant van de gemeenteleden.[1] De woning bestaat uit een bouwlaag onder een zadeldak. Op het dak staan hoekschoorstenen. De voorgevel aan de westzijde is symmetrisch vormgegeven. De entree van de woning is, evenals de entree van het voormalige kerkgebouw, omlijst. Ter weerszijden van de entree bevinden zich twee grote H-vensters. Aan de noordzijde van de woning is een tweede toegangsdeur, voorzien van een stenen stoepje met twee treden, aangebracht. Rechts van deze zijdeur bevinden zich twee H-vensters en links ervan vier H-vensters. Aan de achterzijde van de woning is een aanbouw aangebracht. Zowel het voormalige kerkgebouw als de voormalige pastorie zijn erkend als rijksmonument. De voormalige pastorie heeft, naar het oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een zeer hoge cultuurhistorische waarde. De kerk vervult sinds 1950 geen religieuze functie meer.

Het kerkgebouw van de voormalige doopsgezinde gemeente van Noordbroek naast de pastorie

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.